Adjam KuzjajevFoto: Narva Trans
Jalgpall
15. aprill 2018, 19:48

Kohtunike teemal ajakirjanduses sõna võtnud Transi väravavaht Artur Kotenko pääseb puhta nahaga.

Milline karistus ootab tribüünile saadetud ja seejärel abikohtunikku rapsanud Transi peatreenerit? (5)

Narva Transi peatreenerit Adjam Kuzjajevit ootab tõenäoliselt pikemat sorti juhendamiskeeld, sest ta kees eilse Tartu Tammekaga mängu ajal üle, saadeti tribüünile ja pani tagatipuks äärekohtunikule käe külge.

Vihapall hakkas allamäge veerema 65. minutil, kui Kuzjajev polnud pehmelt öeldes rahul sellega, et peakohtunik Kristo Külljastinen ei välgutanud Tauno Tekkole ega Silver Graubergile kollast hoiatuskaarti, kui nood Dmitri Barkovit rappisid (Tekko tegi õhuvõitluses vea, Grauberg astus maandumisel kogemata pähe). 

Kuzjajevi häälekas reaktsioon ühes platsile astumisega päädisid tribüünile saatmisega. Ent Narva treeneri seiklused jätkusid teel riietusruumi. Ta möödus parajasti abikohtunikust, kui too fikseeris Transi kahjuks suluseisu, mis nullis nende värava. Juba ülesköetud Kuzjajev reageeris sellele nii verbaalselt kui ka füüsiliselt ehk läks kohtuniku lipukätt alla kangutama. Suuremat madinat siiski ei järgnenud, vaid Kuzjajev sammus seejärel oma teed (vahejuhtum algab allolevas videos 1.46 peal).

Lihtsalt ärasaatmine tähendanuks Kuzjajevile analoogsete näidete põhjal tõenäoliselt kahemängulist juhendamiskeeldu, ent füüsiline sekkumine pikendab karistust. Kui palju, seda ei osanud jalgpalliliidu infojuht ja distsiplinaarkomisjoni liige Mihkel Uiboleht ennustada, sest tegu on pretsedendiga. Komisjon menetleb juhtunut ilmselt järgmisel nädalal. Otsus langetatakse Kuzjajevi, kohtunike ja mängu inspektori selgituste ning video põhjal.

"Olukorra teeb erakordseks see, et juba ära saadetud treener teeb uuesti rikkumise, mis selgelt ületab piiri," lausub Uiboleht. "Selliseid olukordi on väga vähe, kus kohtunikku puudutatakse, mitte sõbralikult patsutamise mõttes, vaid selles tähenduses, et tahetakse talt midagi käest ära võtta või lippu alla suruda. Tippliiga tasemel viimasest ajast ei meenugi."

Kuzjajevi kahjuks rääkis Sepa staadioni logistika. "Üldjuhul ära saadetud treener ei satu enam perimeetri äärde, aga Sepal oli Transi riietusruum sellises kohas, et ta pidi mööda väljaku äärt minema," märgib Uiboleht.

Ja lisab: "Rikkumist raskendab see, et ta oli juba ära saadetud. Kui treener ikka sekkub, siis järgmine tase on turvatöötajate abi, sest kuidagi peab ju mänguga jätkama. Õnneks Kuzjajev läks pärast sekkumist suhteliselt kiiresti riietusruumi ära. Võrdluseks võib tuua, kui punase kaardi saanud mängija tahaks uuesti sekkuda ja veel ühe vea teha. See pole muidugi võimalik."

Transi väravavaht Artur Kotenko lausus Pärast mängu Soccernetile järgmist: "Kohtunik kadus kahjuks ära... ma ei teagi, kuidas öelda. Täielik jama oli väljaku peal. Ma arvan, et see rikkus meie mängu ja üldiselt teine poolaeg ei olnud nii hea nagu esimene."

Uibolehe sõnul sellele karistust ei järgne. "Oleks ta hakanud süüdistama, et kohtunik oli ühe või teise poolt või tegi meelega rikkumisi, siis menetletaks seda," teatab ta. "Üldiselt leebed asjad laseme läbi, sest jalgpalli emotsionaalne pool peab säilima. Kui midagi enam öelda ei tohiks, oleks asi päris kurjast."

Jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjoni kuuluvad lisaks Uibolehele Birgit Veebel (esimees), Tõnu Sirel, Madis Eskusson ja Kädi Raud.