Bosnia ja Hertsegoviina koondiseski mänginud Muamer Svraka (palliga) on Aleksandar Rogici meeskonna üks võtmemängijaid. Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
16. aprill 2018, 00:05

Rahaliselt pole FCI Levadia mingi superklubi. Aga mänguliselt? (1)

Kui FC Infoneti ja FC Levadia esindusmeeskonnad sügisel ühinesid, läks omavoliliselt liikvele mõiste „superklubi“. Rahaliselt midagi niisugust ei sündinud (eelarve jäi sisuliselt samaks), kuid palliplatsil... ütleme nii, et meistriliiga esimene ring* serblase Aleksandar Rogici juhendamisel oli muljetavaldav.

Jah, tabelis ilutseb kaheksa mängu järel nii Levadia kui ka Nõmme Kalju nime taga 20 punkti. Jah, omavahel lepiti 2:2 viiki. Aga kui vutifilosoofide armastatud ütelusel „rünnak võidab matše, kaitse tiitleid“ mingigi tõepõhi all on, siis juhtigem tähelepanu faktile, et senimaani on Levadia mõlemas kategoorias liiga parim. Rõhk sõnal „senimaani“, sest hooaeg on alles poisike ja jõuvahekorrad võivad veel seitse korda muutuda. Aga ei pruugi.

Igatahes, Levadia ründeosakond eesotsas Roman Debelko ja Nikita Andrejeviga on tootnud juba 29 väravat (neist 12 tabeli ülemise poole satsidele ehk Kaljule, Florale, Tartu Tammekale ja Narva Transile). Kaljul on nood arvud vastavalt 27 ja 7, Floral 21 ja 1 (Tammekaga pole mängitud), ülejäänutel märgatavalt vähem.

Ent veelgi suuremat tähelepanu väärib Levadia kaitsemäng. Mitte ükski sats pole suutnud neid orgaaniliselt lahti muukida, kõik neli palli on Sergei Lepmetsa selja taha löödud standardolukorrast. Kaks nurgalöögist, kaks penaltist. Kaljule ja Florale on vastupidiselt sahistatud ainult jooksvast mängust.

Ülaltoodud faktid, sealhulgas kogutud punktid, valmistavad Rogicile rõõmu. Kuid täiuslikkusest pole (veel) juttugi. „Igal treeningul ja igas mängus on parandamisruumi,“ ütleb mees, kes on varem muu hulgas töötanud Serbia ja Ghana koondiste abitreenerina.

„Pole kerge jõuda tasemeni, mida näha soovin. Aga kutid töötavad väga kõvasti ja ausalt. Ma ei toetu hinnangutes tulemustele, vaid nähtavale arengule. Seda olen näinud ja loodetavasti näen tulevikus veelgi.“

Seejuures tasub meenutada, et hästi komplekteeritud Levadia liigahooaeg algas jäise dušiga, kui sisehallis loovutati ootamatult Paidele kaks punkti. Tollele 1:1 viigile on järgnenud ainult head või suurepärased tulemused. Mis nuppe Rogic kruttis?

Enda sõnul ei mingeid eriskummalisi. Lihtsalt noor meeskond lasi end superkarika võidust pisut uinutada ja vajas äratuskella. „Meil oli viljakas koosolek, kus meenutasin, kuidas tuleb töötada ja käituda,“ selgitab 36aastane serblane. 

„Nad võtsid õppust ja nagu näete, nad mängivad nüüd suure pühendumuse ja võitlejahingega. Noored mehed, aga nad ei vaidle liiga palju, kui meie kahjuks penalti vilistatakse, vaid mängivad edasi. Isegi kui kellegi pingile võtan, ei järgne sellele halba emotsiooni. See tiim väärib rohkem austust, sest nad töötavad iga päev väga kõvasti.“

Aleksandar Rogic on viinud Levadia uuele tasemele. Igas mõttes. Foto: Tiina Kõrtsini

Kui eelmiste treenerite käe all oli Levadia pigem tuntud sirgjoonelise ja pragmaatilise meeskonnana, siis Rogici Levadiat iseloomustab pallivaldamine ning kõrge ja agressiivne pressing. Viimane tõi edu ka üleeilses 2:1 võidumängus ajaloolise rivaali FC Flora vastu. 

Eriti selgelt kerkis Tallinna derbis esile Levadia kvaliteetne ja jõuline keskväli, mis sundis Florat rohkem ääri ja pikemaid sööte kasutama ning lõikas sisuliselt mängust välja nende rünnakute aju Zakaria Beglarišvili. Pole liialdus väita, et Levadia duo Muamer Svraka - Juri Tkatšuk on liiga parim. Rogic nõustub, et tabas nonde talviste täiendusega kümnesse. Lisaks mänguoskustele olevat tegu ka suurepäraste professionaalidega, kelle käitumine on kohalikele noortele eeskujuks. 

Intervjuudest ja muudest allikatest kumab läbi, et Rogic on Levadia (treening)tööd kõvasti professionaalsemaks muutnud. Mängudest nähtub, et tänavune Levadia tahab ja suudab ka raskel hetkel (näiteks 0:2 kaotusseisus Kalju vastu) ühtseks jääda ning võitleb lõpuni. Rääkimata pika hooaja lõikes üliolulisest meeskonna sügavusest. Kõik see on tugev vundament, millele (euro)edu rajada. 

* Formaalselt lõppes avaring nädalavahetusel, kuid esimese vooru kohtumised lükati külma ilma tõttu suvesse.

Meistriliiga 9. voor

Tallinna Kalev - Paide linnameeskond 2:3 (52. Takuya Matsunaga, 63. Andre Järva - 48. Kristofer Piht, 87. Martin Kase, 90+1. pen. Andre Frolov)
FCI Levadia - FC Flora 2:1 (37. Nikita Andrejev, 61. Muamer Svraka - 50. pen. Zakaria Beglarišvili)
Kohtumise analüüsi ja järelkaja loe veebilehelt sport.ohtuleht.ee.
Tartu Tammeka - Narva Trans  1:1 (85. Kaspar Paur - 41. Dmitri Barkov)
Viljandi Tulevik - Nõmme Kalju 0:6 (25., 33. Vladimir Avilov, 38. pen., 80. Liliu, 63. Aleksandr Volkov, 72. Alex Matthias Tamm)
Pärnu Vaprus - FC Kuressaare 1:1 (16. Tõnis Vihmoja - 57. Margus Rajaver)

Tabeliseis 8 mängu järel: