Levadia (rohelises) kaitseliin oli avaringis betoonist. Neile löödi väravaid vaid standardolukordadest.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
16. aprill 2018, 19:47

Mart Treial | Vutiliiga vahekokkuvõte: kes õnnestusid avaringis, kes mitte? (2)

Eesti jalgpallimeistrivõistlustel lõppes nädalavahetusel esimene ring. Kuigi reaalselt on kõikidel klubidel veel ühe vastasega mängimata, sest avavoor lükati külma ilma tõttu suvesse, võib esimese vahekokkuvõtte teha küll. Alljärgnevalt vaatleme, kes õnnestusid, kes mitte nii väga?

ÕNNESTUJAD

FCI Levadia
Punkte (24st võimalikust):
20
Koht liigatabelis:
1.

Jah, avamängus komistati ootamatult Paide otsa (1:1) ja kaotati kaks potentsiaalselt kulla hinnaga punkti. Ent nagu ma tänases Õhtulehes kirjutasin, siis sealt edasi on näidatud ühe erandiga ainult suurepäraseid tulemusi.

Pealegi liigitub 2:2 viik Nõmme Kalju vastu ka positiivsesse rubriiki, sest 73. minutil oldi veel 0:2 taga. Tolle matši lõpp ja 2:1 võit FC Flora vastu peegeldasid meeskonna sisu. Hilissügisel ametisse asunud peatreener Aleksandar Rogici sõnum jõuab aina enam meestele kohale ning serblane saab praegu uhkeldada nii liiga parima rünnaku kui ka kaitsega.

Ülaltoodust vähem tähtis pole ka fakt, et Levadia elas jäiste kunstmurude perioodi üle suuremate kadudeta. Sportland Arenale jättis oma tervise vaid äärepoolkaitsja Pavel Marin, kuid temagi on Rogici laupäevaste sõnade kohaselt taas rivis.

Nõmme Kalju
Punkte (24st võimalikust): 20
Koht liigatabelis:
 2.

Kuigi abitreener Sergei Terehhov kiitis tänavuse Levadia võimsat ründeliini, oli 2:0 eduseisu mahamängimine selge pettumus. Vahest isegi suurem kui 2:2 viik Narva Transiga, sest tolles matšis jäädi ise kaks korda tagaajaja rolli. Pluss Narvas on kõigil alati keeruline. 

Kalju esitused olid avaringis kõikuvamad kui Levadia omad. Näiteks Tartu Tammeka alistati sõna otseses mõttes viimasel sekundil, aga Flora seevastu kodusel Hiiul veenvalt. Ent mis klubi ja fännide jaoks tähtsaim, esimene neljandik läbiti kõigest hoolimata suuremate punktikadudeta. Ka kurikuulus KTM-reegel pole vähemalt näiliselt veel Sergei Frantsevi satsi kimbutanud.

Tartu Tammeka
Punkte (24st võimalikust): 16
Koht liigatabelis:
 4.

Eesti Leicester? Pigem mitte. Aga Tammekat tuleb siiski kiita. Kuigi kahe hooaja vahel kaotati kaks põhikeskkaitsjat (Kaarel Kiidron lõpetas, Jürgen Lorenz siirdus Florasse), tundub Tartu kaitse hoopis raudsem kui mullu. 

Kaheksa mänguga on endale lastud vaid seitse väravat, mis jääb alla ainult kolmele Tallinna profiklubile. Ühtki üllatust pole Tammeka veel serveerinud, kuid tugeva tagala ning Tristan Koskori ja Kaspar Pauri salvavate löökide toel on kogu tagumine viisik põlvili surutud. Paistab, et sihikindel oma kasvandike arendamine ja meistriliigas usaldamine hakkab tasapisi vilja kandma.

Narva Trans
Punkte (24st võimalikust): 
15
Koht liigatabelis:
 
5.

Tundub, et 2015. aasta suvel palgatud peatreener Adjam Kuzjajevi ebanarvalik usaldamine hakkab end ära tasuma ja vana hea Trans on tagasi. See tähendab, et heal päeval ei pääse nende käest ka suur kolmik. Eriti koduväljakul. Tõestuseks viigid Kalju ja Floraga (võõrsil). Halvemal päeval võidakse aga laguneda nagu Tallinnas Levadia vastu (0:5).

Hooaja alul oli Trans suurfavoriit neljandale ehk tõenäoliselt eurosarja viivale kohale. Seda staatust on seni pigem kinnitatud. 1:1 viigi Tammekaga võib ajada ülekeenud emotsioonide ja punase kaardi kraesse. Transi suurim mure hooaja perspektiivis on õhuke koosseis.

FC Kuressaare
Punkte (24st võimalikust): 4
Koht liigatabelis:
 
8.

Halb on see, et saarlased on juba saanud viis kolakat (vähemalt neljaväravalist kaotust). Ent ei tohi unustada, et tegu on möödunud hooajal esiliigas alles 5. koha saanud meeskonnaga, kes tõusis eliitseltskonda tänu mitme klubi loobumisele. 

Seejuures aetakse läbi küllalt nappide vahendite ja enamjaolt oma kuttidega, kellele lisandusid laenulepingu alusel mõned noormängijad Florast. Koduvõit Viljandi Tuleviku üle ja Pärnust kaotusseisust viik Vapruse vastu on kokku kindlasti rahuldav, kui mitte üle ootuste saak.

EBAÕNNESTUJAD

FC Flora
Punkte (24st võimalikust): 16
Koht liigatabelis:
 
3.

Tiitlikaitsja Flora avaring sisaldas rohkem halba kui head. Mõlemale linnarivaalile kaotati. Ja vigastustekurat röövis neilt pikaks ajaks põhiääred Martin Milleri ja Rauno Alliku ning laupäeval Levadia vast lahkus traumaga ka kolmas äär Maksim Gussev. Pisemaid probleeme on (olnud) veel Herol Riibergil, Mark Anders Lepikul, Mihkel Ainsalul ja Anselmi Mikael Nurmelal.

Mänguliselt painab Florat see, et tugevate vastu ei suudeta skoorida. Levadiale, Kaljule ja Transile löödi kokku vaid üks värav, seegi penaltist. Tammekaga pole veel mängitud. Peatreener Jürgen Hennil mõtteainet jagub. Näiteks teemal, kuidas rünnakute aju Zakaria Beglarišvili kasutegur ka tippmatšides säilitada.

Paide linnameeskond
Punkte (24st võimalikust): 8
Koht liigatabelis:
 
6.

Hooaeg algas ilusa üllatusega, kuid seejärel on ilmnenud eelmisest hooajast tuntud mure: ebastabiilne, kohati lausa naiivne kaitsemäng. Paide õnnetuseks on seda võimendanud väravavahtide prohmakad, mille nahka läks näiteks võit Pärnu vastu (2:2 viik). 22 väravast on endale rohkem lasknud lüüa vaid Kuressaare ja Pärnu.

Tallinna Kalev
Punkte (24st võimalikust): 6
Koht liigatabelis:
 
7.

Võistkond, kelle esituste ja kogutud punktide vahel on kõige suuremad käärid. Negatiivses mõttes. Hooaeg algas kolme üheväravalise kaotusega, sest ründavad mängijad raiskasid võimalusi nagu nädalaks kodumaale naasnud Kalevipoeg raha. Sellele järgnesid Kuressaare purustamine ja mänguliselt võrdne 0:1 kaotus Florale.

Iseenesest on Argo Arbeiteri meeskonnas sisu võidelda 4.-5. koha eest, kuid selleks tuleb kaitsefaasis vältida individuaalseid eksimusi ja ees momente suurema protsendiga realiseerida. Samas ei tasu ka Kalevi puhul unustada, et talvel toodi kaheksa uut mängijat, kellest nii mõnigi alles veebruaris. Poleks ime, kui kokkumängu paranedes suvel-sügisel nii mõndagi linnarivaali hammustatakse.

Viljandi Tulevik
Punkte (24st võimalikust): 4
Koht liigatabelis:
 
9.

Möödunud hooaja teises pooles korralikult kosunud ja teiste seas Levadiatki võitnud Tulevik plaanis Marko Kristali käe all tasapisi tabeli keskosa poole rühkida. Ja kui see päris hästi veel ei õnnestu, siis vähemalt Kuressaarest ja Pärnust rahulikult üle astuda.

Reaalsuses saadi saarlastelt tappa, Pärnu vastu jäädi kaotusseisu, kuid näpati viik. Üks punkt nendest mängudest on Viljandi jaoks kahtlemata pettumuseks. Hea, et Kalevitki võideti. Üldiselt maadleb Viljandi endale tuttavate koosseisuprobleemidega.

Pärnu Vaprus
Punkte (24st võimalikust): 3
Koht liigatabelis:
 
10.

On näha, et Indrek Zelinski juhendamisel on meeskondlikult (eriti võitlusvaimu poolest, aga ka taktikaliselt) edasi astutud, kuid võiduarve on Vaprusel ainsana avamata. Koos eelneva liigahooajaga on suvepealinlastel käsil 29 mängu pikkune võiduta seeria. 

Kui Paides saavutatud 2:2 viik oli õnnestumine, siis oma kõige otsesemate konkurentide Kuressaare ja Viljandi vastu anti eduseis käest ära. Samas tuleb aru anda, et sats koosneb suuresti kohalikest koolipoistest, kelle esituste stabiilsus kipub tahes-tahtmata kõikuma. Ja sisse lipsab ootamatuid prohmakaid. Erinevalt eelmisest aastast on Pärnul Richard Alandi näol korralik väravavaht, kes süstib kaitseliini enesekindlust ja lapib iga mäng nii mõnegi nenda apsaka. 

Resümee: Ühest peksupoissi, nagu Pärnu mullu, tänavu liigas ei paista. Käärid tipu ja põhja vahel on küll suure(ma)d, nagu tulemustest nähtub, kuid tagumise otsa madin see-eest mitu korda põnevam ja sisukam. 

Tabeliseis: