Foto: STANISLAV MOSHKOV
Lugejakiri
17. aprill 2018, 18:13

Kiri | Õiglusriik nöögib pensionilisaga (18)

Tahtsin juba ammu selle loo kirjutada, aga ootasin aprillikuist pensionitõusu. Nüüd on see käes ja tõepoolest tõusis pension peaaegu 7,6 % nagu lubati. Üksielava pensionäri toetust hakati maksma eelmisel aastal. Ka mina olen üksielav pensionär, aga ei kvalifitseeru sellesse gruppi, kellele seda makstakse.

Nimelt läksin omal ajal üle lahe pensionisammast teenima, olin peaaegu kaks aastat selle riigi palgal, maksin korralikult makse ja nüüd, suureks imestuseks, hakkas see riik mulle maksma väikest pensioni. Aga samas on see nii suur, et mõlemad pensionid kokku on üle 500 euro. Minu naabrinaine aga on nii tark naisterahvas, et on küll üksielav pensionär, pension on tal suurem kui minul, käib tööl ja on sebinud endale ka samaväärse mehe, kellel on oma korter, mida ta välja üürib ja elab ise mu naabrinaise juures ja käib ka tööl. Ta ei  selle proua juurde sisse kirjutatud, aga mõlemad käivad selle paragrahvi alla, et on üksielavad pensionärid ja saavad 1.oktoobril 115 eurot lisaks. Ei ole viisakas lugeda teiste inimeste raha, aga mõlemad naabrid on väga uhked selle üle, et saavad pensioni, palga ja veel selle toetuse ka.

Kui pean riigile maksma tagasi tuludeklaratsiooniga ligi 300 eurot igal aastal, siis on kõik okei, aga riik võiks arvestada, et olen üksielav pensionär ja mu pension on ju väiksem kui 490 eurot ja võiksin saada ka seda toetust. Nüüd on lootus, et kui 500 eurot jääb tulumaksuvabaks, siis pean vähem tagasi maksma, aga see ei ole ka veel kindel. Küllap oleks ka minu Eesti pension suurem, kui oleks kõik minu tööaastad kirja läinud, aga koefitsient viimase 15 aasta eest oli minu puhul 0,3, nii et ma nagu oleks 10 aastat niisama vahtinud. Tulevikus hakatakse jälle arvestama inimeste tööaastaid, aga minuvanuste puhul on see rong läinud. Lisan veel ka teadmiseks neile, kes kohe materdama hakkavad, et kooliharidust mul jagub, olen lõpetanud piisavalt õppeasutusi, ka vanemas eas, aga suurepalgaliseks ei ole sellegipoolest suutnud ennast sebida.

Kas see ikka on õiglusriik, kus me elame?