Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
21. aprill 2018, 08:19

Mugav elu hakkab maksale  

Need, kes armastavad rasvas praetud toite, šokolaadiga ülevalatud maiuseid, trimpavad meelsasti alkoholi ja kõike seda diivanilt tõusmata, võivad lõpetada maksarasvumise ja edasi juba lausa eluohtliku seisundiga. 

Kalev on tavaline Eesti mees, kes armastas hästi süüa, pahvis päevas paki suitsu ning libistas õhtuti ka mõne õlle. Paar aastat tagasi selgus aga juhuslikus tervisekontrollis, et tema maks on rasvunud. Tõsine diagnoos ehmatas Kalevit niivõrd, et ta on oma elustiili kõvasti muutnud.

Kalevil oli vaja juhiloa jaoks arstitõendit ning üksiti lasi ta perearstil teha ka rutiinse tervisekontrolli. Tuli välja, et maksanäitajad on korrast ära. “Arst ütles, et midagi katastroofilist küll pole, aga saatis mu edasi ultrahelisse. Seal selguski, et tegemist on rasvmaksaga. Sellest ülejärgmine aste on juba ravimatu maksatsirroos,” räägib Kalev. “Arst ütles ka, et selline probleem ei teki üleöö, vaid on pikaajalise “töö” tulemus. Muidugi pani see diagnoos mind kõvasti elu üle järele mõtlema…”

Selline maksahaigus on arenenud riikides levinud probleem. Arvatakse, et USA elanikest koguni 19–40 protsendil on mittealkohoolne maksarasvumine ning nendest omakorda 5 protsendil haiguse raskem vorm ehk alkoholi tarbimisest tingitud rasvmaks.

Probleem ilmneb tavaliselt vanuses 50+. Kõige tüüpilisem põhjus on alkoholiga liialdamine, kuid see haigus võib tabada ka neid, kes mõistavad alkoholiga piiri pidada, kuid elavad üldiselt passiivselt ja väheliikuvalt. Nimelt on suur riskitegur tüsedus (eriti rasva kogunemine vöö ja turja piirkonda) ning diabeet.

Maksahaiguse mitu tüüpi

Tavaarusaama järgi peetakse maksahaiguste peamiseks põhjuseks liialdamist alkoholiga. Samas ei pruugi see üldse nii olla. Maksarasvumisel eristatakse mitut tüüpi. Põhja-Eesti Regionaalhaigla gastroenteroloog Julia Borissova selgitab, et mittealkohoolne maksarasvumine (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) võib kulgeda kas ainult maksarasva ladestumisega või lisaks kerge põletikuga. See haigus diagnoositakse, kui on välistatud muud põhjused ehk eelkõige alkohoolne maksakahjustus.

Sellest haigusest raskema kuluga tõbi on maksarasvumine koos väljendunud põletikuga ehk steatohepatiit (non-alcoholic steatohepatitis ehk NASH). See haigus võib dr Borissova sõnul olla eluohtlik, sest 20 protsendil mittealkohoolse steatohepatiidi juhtumitest võib haigus edasi areneda tsirroosiks (maksakärbumine) ja lausa maksavähiks.

Kui alkoholi tarbitakse üle päevase piirkoguse (mehed > 30 g ja naised > 20 g puhast alkoholi päevas), siis on tegu alkohoolse maksarasvumisega või kombineeritud maksakahjustusega. Sellisel juhul on alkohol kahjustanud maksarakke niivõrd, et need ei suuda enam rasvaga toime tulla. Kui alkoholi tarbimisele piiri ei panda, areneb haigus edasi juba ravimatuks maksatsirroosiks.

Mõnikord harva võib maksakahjustus tekkida ka raseduse käigus. See seisund aga paraneb tavaliselt pärast lapse sündi iseenesest.

Kuidas haigusest aimu saada?

Sümptomid võivad üldse puududa või on need mittespetsiifilised, näiteks raskustunne paremal roidekaare all, selgitab dr Borissova. Nii nagu Kalevil, avastataksegi haigus tihti juhuslikult tervisekontrolli käigus. Mingeid vaevusi mehel ei olnud ning tal polnud õrna aimugi, et on oma elustiiliga maksale liiga teinud.

“Analüüsides võib olla märgatav maksafermentide aktiivsuse kasv, kõhukoopa ultrasonograafilisel uuringul võib maks olla heledam kui neer. Kui inimesel on metaboolne sündroom, avastatakse haigus tihti ka sihipärasel otsimisel,” ütleb doktor. “Diagnoosi täpsustamiseks välistatakse muud maksakahjustuse võimalused, näiteks alkoholi liigpruukimine. Maksakahjustuse ulatuse hindamiseks kaugele arenenud maksahaiguse kahtluse korral võib olla vajalik maksapunktsioon proovitüki võtmiseks. Ilma arsti abita ei saa endal haiguse staadiume eristada.”

Milline on tervenemise prognoos, sõltubki maksarasvumise staadiumist. “Kui tegemist on kombinatsiooniga steatohepatiit + tüsedus + diabeet + vale dieet + istuv töö ja alkoholi liigpruukimine, on prognoos kahtlane. Inimene ei või varakult surra mitte ainult maksatsirroosi pärast, vaid ka infarkti või insulti. Maksatsirroosi tõttu võib osutuda vajalikuks isegi maksa siirdamine, mis aga ülekaalu, diabeedi ja kaasnevate südame-veresoonkonnahaiguste korral võib olla raskesti teostatav,” räägib dr Borissova. “Samas kerge maksarasvumise korral on prognoos sama nagu tervetel inimestel. Tuleb vaid muuta elustiili.”

Tervenemiseks muuda elustiili

“Arst ütles, et kui õigesti käituda – korrigeerida menüüd, jätta maha suitsetamine, vähendada alkoholi tarbimist ja liikuda rohkem –, saab asja korda,” räägib Kalev. Nii ongi ta oma elustiili tunduvalt muutnud – jättis igapäevase nisutoodete tarbimise, loobus rasvasest sealihast ja tärkliserikastest toiduainetest, unustas suhkru ning sööb rohkem köögivilju. “Need on arsti soovitused. Kõige keerulisem on hakkama saada ilma kartuliteta, sest neid ma sõin iga päev. Alguses tundus mõte iga päev juurikaid süüa päris hirmus. Aga nüüd on mulle hakanud maitsema isegi lillkapsas, mida enne jälestasin.”

Varem jõi Kalev ka palju limonaade, kuid need kuuluvad nüüd samuti unustatud produktide hulka. Suhkru asemel tarvitab ta hoopis mett ning katsub piirata ka kohvi tarbimist, mida kunagi tegi päeva jooksul ohtralt.

Suitsu kulus Kalevil enne pakk päevas, kuid selle asemel petab ta nüüd ennast e-sigaretiga. “Olemine on kohe palju erksam, varem olin hommikuti ikka väga tõrvane ja uimane. Igal õhtul ma enam õlut ei joo ja kui on pidu, siis võtan rohkem maitse pärast mõne väikese käsitööõlle,” räägib ta.

Sporditegemisega pole Kalev veel sõbraks saanud ja kaalugi pole kaotanud, kuid enesetunne on läinud juba tunduvalt paremaks. “Eelkõige sellepärast, et tunnen ennast uhkelt, kuna olen saanud hakkama päris mitme suure muudatusega oma elustiilis. Varem arvasin, et ei suuda nende asjadeta elada. Ka on maksanäitajad läinud palju paremaks, mis viitab sellele, et asi toimib,” ütleb Kalev. Ta paneb lugejatele südamele, et aeg-ajalt tasub oma tervist kontrollida lasta – kui organismis on mõni probleem, tuleks sellele võimalikult vara jälile saada, sest siis saab asja veel paremuse poole muuta.

Dr Borissova sõnul kutsub kehakaalu langetamine 7–10 protsendi võrra esile olulise maksasteatoosi paranemise ja mida kauem õnnestub saavutatud kaalu hoida, seda parem on maksahaigusest tervenemise prognoos. Toitumises soovitab ta järgida Vahemere dieeti ning vältida fruktoosi tarbimist. Kui tegemist on juba steatohepatiidi või maksatsirroosiga, tuleb alkoholist täielikult loobuda. Kindlasti ei maksa unustada treeninguid – liikumine aitab kaasa maksarasvumisest tervenemisele.

Ettevaatust, maks võib rasvuda!

* Kui armastad kaloririkkaid toite, tarbid palju küllastunud rasvu ning rafineeritud süsivesikuid.
* Kui oled suur maiasmokk ning tarbid palju puuviljasuhkruid, mis tähendab raskema maksarasvumise vormi riski.
* Kui sul on metaboolne sündroom:

1. Vööümbermõõt meestel suurem kui 94 cm ja naistel suurem kui 80 cm.
2. Arteriaalne vererõhk 130/85 mm Hg või üle selle (või patsient saab hüpertooniavastaseid ravimeid).
3. Veresuhkur tühja kõhuga > 5,6 mmol/l või esineb teist tüüpi diabeet.
4. HDL (hea kolesterool) vähem kui 1,0 mmol/l (meestel) või 1,3 mmol/l (naistel).

Allikas: Julia Borissova.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2017. aasta veebruarikuu ajakirjas.