Seisukoht
18. aprill 2018, 18:11

Seisukoht | Jabur haldusreform (5)

Tähtvere vald liideti haldusreformis Tartuga. Veimevakas toodi kapsapõllud, lehmalaudad ja metsapadrikud. Kunagise valla kaugemad külad ehk uued linnajaod asuvad kesklinnast viieteistkümne kilomeetri kaugusel.

Raekoja platsist 2,5 kilomeetri kaugusel Vahi alevikus elavad inimesed loksuvad aga millegipärast Tartu valla paadis koos kunagise Tabivere valla elanikega, mille kaugemad paigad jäävad linnast kolmekümne kilomeetri kaugusele.

On ju loogiline, et Raekoja platsist paari kilomeetri kaugusel elajad on tartlased, mitte müstilise liitvalla elanikud. Seda enam, et  näiteks Ihaste suvilalinnaosa kaugemad tänavad asuvad kaheksa kilomeetrit südalinnast.

Vahi aleviku inimestel tuleb asju ajamas käia Kõrveküla vallamajas, kuhu mõistagi minnakse jalgsi või autoga, samal ajal kui elatakse linnaliini bussipeatuse kõrval ja asjad saaks linnas aetud ka teel tööle või kooli. Mõistagi on ka postkontor Kõrveküla alevikus, millest sisuliselt kesklinnas elavad Vahi aleviku inimesed on vaid nime kuulnud.

Kui nii mõnelgi pool omavalitsusi vägisi liituma sunniti, siis seal, kus olnuks mõistlik ja loogiline sekkuda, öeldi, et oma asi, mida teete. Enamikul Vahi aleviku elanikest on side isegi Tallinnaga suurem kui igapäevaelu marsruutidest kaugel asuva vallakeskusega. Mõistlikum on end sisse kirjutada pealinna. Vähemalt saab siis tasuta bussiga sõita.