Prügikoristus Balil, turistide lemmikrannalFoto: AFP/Scanpix
Ilm
22. aprill 2018, 09:03

Täna tähistatakse Maa päeva (3)

22. aprillil tähistatakse üle maailma taas Maa päeva. Selle aasta fookusteemaks on plastikjäätmete reostus.

Kuidas keegi Maa päeva tähistada kavatseb (või kas üldse), on igaühe enda teha. Kuid ürituse korraldajad pööravad sel aastal tähelepanu paljudes maailma randades kõrguvatele plastmassjäätmete kuhilatele ja maailmameres hulpivatele plastikjäätmetele.

National Geographic kirjutas, et teadlaste hinnangul on maakera ookeanides 21. sajandi keskpaigaks plastmassi rohkem kui kalu. Vaikses ookeanis ujuv Suur Prügisaar (ingl. k Great Pacific Garbage Patch) on suurem kui Alaska ning sellestki moodustab suure osa just plastmass. Loodusteadlane David Attenborough rääkis BBCle, et ekslikult sööb plastmassi vähemalt 180 liiki mereloomi, albatrossidest suurte vaaladeni.

Prügikoristus Balil, turistide lemmikrannal Foto: AFP/Scanpix

Ei maksa siiski meelt heita - inimeste aktiivsus võib paljugi ära teha. Mumbais kaks aastat järjest toimunud rannakoristustööde järel ilmusid rannale merikilpkonnad, keda pole sealkandis üle 10 aasta nähtud. Üks rannal puhastamas käinud vabatahtlik ütles, et tal tulid liigutusest pisarad silma, kui liival väikesi kilpkonnakesi uudistamas nägi.