VÕLAD AEGUGU! Priit Willbachiga on kõik selge – endine esimees on endine esimees,Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
18. aprill 2018, 22:40

Jäähokiliit nõuab kohtus endistelt juhtidelt välja 300 000 eurot (9)

Harju maakohtu Tartu maantee kohtumajas arutati kolmapäeval Eesti Jäähokiliidu esitatud rahalisi nõudeid oma endiste juhtide Priit Willbachi ja Riho Sooniku vastu. Rohkem kui viis aastat tagasi toimunud kuritarvitused pole siiani aegunud, leiavad jäähokiliidu praegused juhid.

Kohtu ees on mitu olulist küsimust, millele vastamata on raske vaidlusega edasi minna. Kas Soonik oli liidu juhatuse liige või mitte? Kas nõuded on aegunud? Kas tasuks Willbachile ja Soonikule esitatud kahjunõuded eri kohtuasjadeks jagada?   

Hageja esindajana oli kohtus jäähokiliidu juhatuse esimees Rauno Parras.

Kodumaise spordi hinnatud edendajatena tuntud kostjaid kohtusaalis ei olnud, küll aga leidsid aega istungile tulla nende advokaadid.

Priit Willbach (64), keda varem tunti rohkem Vilba nime all, on lühikest aega olnud ka Tallinna linnapea, kuid pikemalt pidama jäänud abilinnapea toolile (1999–2001). 2002. aasta juulist kuni 2011. aasta oktoobrini juhtis ta Eesti Jäähokiliitu. Seda tegi Willbach oma esindajate väitel nii juhatuse liikme kui ka juhatuse esimehena. Jäähokiliidu praegune juhatus, mille eesotsas on Rauno Parras, nõuab Willbachilt kohtu kaudu sisse kahju, mille suurus on 130 882 eurot. Kahju on hageja sõnul tekitanud põhikirjavastased toetused, mida esimees Willbach väidetavalt maksis mittetulundusühingule, millega ta oli isiklikult seotud.

kes aga oli jäähokiliidus Riho Soonik – juhatuse liige või niisama lepinguline töötaja? Foto: ARNO SAAR

Riho Soonikult, keda tuntakse korvpallitreeneri ja legendaarse Jaak Salumetsa parema käena rahvuskoondise juures, nõuab jäähokiliit 163 533 eurot. Selle alaliidule kuulunud summa kulutanud liidu endine peasekretär hageja väitel enda huvides ja isiklikuks tarbeks.

Priit Willbachi esindajad kinnitavad kohtus, et nende klient ei tunnista tema vastu esitatud rahalist nõuet, ja üldse –  see nõue peaks olema juba aegunud. Advokaatide sõnul maksis Willbach toetusi vastavalt põhikirjale ja polnud seotud toetuste saajatega. Advokaadid paluvad, et hagi jäetaks rahuldamata.

Riho Sooniku puhul ei jõua pooled üksmeelele, kas ta oli jäähokiliidu juhatuse liige või töölepinguga ametisse võetud peasekretär. Õigest liigitusest sõltub, kas Sooniku vastu esitatud nõue on aegunud või mitte. Kui Riho Soonik oleks aastatel 2007–2013 töötanud jäähokiliidu peasekretärina töölepingu alusel, oleks nõuded kindlasti aegunud. Kui ta aga kuulus mittetulundusühingu juhatusse, nagu väidab hageja, õnnestub ehk rahalist nõuet veel kohtu silmis elus hoida.