Junichi FukudaFoto: AFP/Scanpix
Maailm
19. aprill 2018, 12:00

Jaapani #MeToo: aseminister astus seksuaalse ahistamise väidete tõttu tagasi

Jaapani rahandusministri asetäitja Junichi Fukuda, keda ajakiri süüdistas naisreporteri seksuaalses ahistamises, astus tagasi.

Nädalakiri Shincho kirjutas The Guardiani teatel, et Fukuda oli ühes baaris naisreporterit ahistanud ja teda suudelda soovinud. Väljaanne avaldas sellest ka audioklipi, kus väidetavalt Fukudale kuuluv hääl ütleb: "Ma seon su käed kinni. Kas ma tohin su rindu puudutada? Kas astume salasuhtesse, kui eelarve on kinnitatud?"

Ajakirja väitel lähenes Fukuda sama sündsusetult ka teistele naisajakirjanikele, kes olid tulnud ministeeriumi tööd kajastama.

Rahandusministrile Taro Asole heideti ette, et ta polnud Fukudale sulge sappa pistnud. Aseminister, kes esmalt ähvardas ajakirja laimu eest kohtusse kaevata, teatas kolmapäeval tagasiastumisest. Ta ütles, et skandaal mõjutab tema töövõimet.

Seda, kas audioklipis kõlab teda hääl, ei saanud Fukuda enda sõnul kinnitada. "Vähemalt ei mäleta ma sellise skandaalse jutuajamise algatamist. Ma pole teadlik, et oleksin teinud ühtki märkust, mida võiks seksuaalse ahistamisena võtta."

Jaapani rahandusministeerium on algatanud juurdluse ning palub väidetaval ohvril esile astuda, tuvastamaks, kas Fukuda on tõesti süüdi. Ka minister Aso ütleb, et Fukudat ei saa enne süüdistada, kui naisreporter, kes töötab eratelekanali TV Asahi alluvuses, oma nime avalikustab.