Priit Sibul ja Urmas Reinsalu.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
19. aprill 2018, 12:09

Kolmandat kuud järjest oli valitsuserakondade kogutoetus väiksem kui opositsiooniparteidel kokku

IRLi toetus langes alla valimiskünnise! Sibul: praegune valitsus on olnud meile maailmavaateliselt keeruline (41)

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Priit Sibul tunnistab, et IRLi aprillikuu reitingunumbrid võiks olla paremad. 

ERR-i uudistetoimetuse tellitud uuring toob välja, et valitsuskoalitsiooni erakondade (Keskerakond, SDE ja IRL) kogutoetus on langenud aprillis 36 protsendile, samal ajal kui opositsioonil (Reformierakond, EKRE, Vabaerakond) on see kokku 50 protsenti.

IRLi peasekretär tunnistab, et numbrid võiks paremad olla. „Tahaks, et Isamaa ja Res Publica Liidu intelligentsel rahvuskonservatiivsel vaatel oleks rohkem toetajaid ja me tegutseme selle nimel,“ lubab ta.

„See, et näeme juhivahetusega seostuvat Reformierakonna tippu, pole eriti üllatus. Sealt on pigem langeda, kui edasi kerkida,“ arvab ta.

Sibula sõnul võib opositsiooni kõrge reitingunumbri taga peituda see, et neil on koalitsioonist rohkem aega, et  valmistuda 2019. aasta valimisteks. Rohkem põhjuseid ta välja ei too.

Sibul selgitab, et valitsus vajab erakonda, mis seisab vastutustundliku ja parempoolse majanduspoliitika elluviimise eest. „Poliitika on aga kompromisside kunst ning tuleb tunnistada, et see on IRLile olnud maailmavaateliselt keeruline valitsus, kuigi tööõhustik on läbi aegade parim,“ ütleb IRLi peasekretär lõpetuseks.

Sellest, et sotsiaaldemokraatide reiting on halb, on räägitud ka varem. Aprilli alguses käis SDE esimees Jevgeni Ossinovski saates "Ringvaade", kus selgitas, miks ta astub ministrikohalt tagasi. Saatejuht uuris ka seda, miks sotside toetus niivõrd madal on.

"Kui praegu nüüd avalik-õiguslikult väljendada, siis erakonna reiting on pehmelt öeldes pekkis," märkis saatejuht Marko Reikop, et sotside reiting on kukkunud kaheksa protsendi peale ja nii halvas seisus pole see kunagi varem olnud.

"Nüüd on juba parem. Aga tõsi ta on, et teatud madalseis sotsiaaldemokraatidel kahtlemata on täna. Eks erakond on juba pärast kohalikke valimisi detsembrikuus kokkuvõtteid tehes kokku leppinud, et hakkame oma poliitikas muudatusi ellu viima. Osa neist on tehtud, osa seisab veel ees. Aga meil on professionaalselt väga tugev meeskond ja erakond on valitsuses olnud järjest neli aastat. Me suudame sellest madalseisust üle saada. Need asjad ei juhtu iseenesest, selleks tuleb midagi teistmoodi ka teha," ütles Ossinovski.

Vabaerakond: Kaja Kallas ja Yana Toom näitlevad sama tragöödia erinevates vaatustes

Vabaerakonna tegevjuht Märt Meesak ütleb erakonna kolmeprotsendilist reitingut kommenteerides, et Vabaerakond valmistub riigikogu valimisteks jõuliselt.

Meesak rõhutab, et Vabaerakond eelistab keeldude ja käskude ühiskonna asemel lihtsat riiki ja meilt kõigilt kokku kogutud maksuraha efektiivsemat kasutamist. „Eesti inimesed peavad saama ise rohkem otsustada. Vabaerakonna jaoks on oluline, et riik oleks abistaja, nõustaja ja looks võimalusi ning eeldusi: ulataksime kala asemel õnge,“ sõnab Meesak.

„Vabaerakond juhib igal juhul kevadistel riigikogu valimistel inimeste tähelepanu sellele, et jälle ei mindaks harjumuspärase vastandumisega kaasa. Reformierakond ja Keskerakond püüavad kujundada valikutelje ja üritavad valijaid taaskord ära lollitada. Selles teatritükis, mida hakatakse etendama, esinevad kaks olulist daami: Kaja Kallas ja Yana Toom. Nad istuvad europarlamendis ühes fraktsioonis. Sisuliselt näitlevad nad sama tragöödia erinevates vaatustes. Vabaerakond ootab riigikogu valimistelt sisulist debatti meie ühiskonna tuleviku üle, mitte isiksustekeskset vastandumist või Vene kaardiga vehkimist. Oleme kindlad, et inimesed tahavad olla õnnelikumad, riigist vähem sõltuvad ja ootavad tarku otsuseid tarkadelt valitsejatelt,“ kõneleb Vabaerakonna tegevjuht.