Mart Poom Londoni Arsenali dressis.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
20. aprill 2018, 13:33

Meenuta, kuidas sai Mart Poomist Arsene Wengeri hoolealune

ÕL ARHIIVIST | Poom Wengerist: ta teab jalgpallist absoluutselt kõike (1)

2005. aasta 31. augustil sõlmis Mart Poom oma karjääri kõige säravama lepingu: ta liitus esimese eestlasena tõelise maailma tippklubiga, lüües käed Londoni Arsenaliga.

Poom jäi Arsenali kuni 2007. aastani, olles Jens Lehmanni ja Manuel Almunia järel kolmas väravavaht. Kokku käis Tallinna Lõvide kasvandik Arsenali eest väljakul kahes mängus, korra Inglismaa kõrgliigas, korra liigakarika matšis.

Täna teatas Poomi palganud peatreener Arsene Wenger, et lahkub hooaja lõpus ametist, kokku juhendas ta Arsenali 22 aastat. Õhtuleht avaldab sel puhul uuesti retroloo, mis ilmus päev pärast seda, kui Poom Wengeri ja Arsenaliga liitus.

***

Uskumatu, aga tõsi: Mart Poom Arsenali 

Sõlminud eile lepingu London Arsenaliga, tegi Mart Poom Eesti jalgpalliajalugu – teised siinsed vutimehed pole jõudnud nii kuulsa klubi lähedalegi. Tõsi, esialgu on Poom Arsenali mängija vaid neli kuud.

Mart Poom pidas terve üleeilse päeva Arsenaliga läbirääkimisi, kuid ei läinud magama väga lootusrikkalt. Näis, et suurklubi esimene valik pole tema, vaid rootslane Andreas Isaksson.

Aga et Prantsusmaa klubi Rennes küsis Isakssoni eest väga suurt summat, otsustas Arsenal ikkagi Poomi kasuks.

Inglise aja järgi keskpäeval allkirjastati paberid, mis viivad Poomi Sunderlandist kuni 1. jaanuarini 2006 Arsenali. Seejärel on Arsenalil õigus laenulepingut hooaja lõpuni pikendada. Arsenal võttis üle Poomi Sunderlandis kehtinud lepingu ega pidanud eestlase senisele tööandjale midagi maksma. Vastupidises suunas liikus Inglismaa noortekoondise kaitsja Justin Hoyte.

Mart Poomi liitumine Londoni Arsenaliga on Eesti jalgpalli ajaloo suur hetk. Foto: MATI HIIS

Palju õnne, Mart! Ütle palun, milliste ootustega üleüldse esmaspäeval Londonisse sõitsid?

Aitäh! Päris ausalt: võtsin kõike seda algusest peale külma peaga, väga rahulikult. Andsin endale selgelt aru, et taastun alles pikast ja keerulisest vigastusest. Lisaks olin eelmisel nädalal teinud Sunderlandi trennis haiget ka teisele põlvele.

Arvestades mu olukorda, tuli Arsenali huvi välguna selgest taevast. Olin väga meelitatud, aga ei hellitanud erilisi lootusi –ei näinud selleks põhjust.

Millisteks hindasid võimalusi üleeile õhtul?

Tean täpselt, mis neil päevil siin minuga räägiti ja tehti. Aga ma ei tea, kas ja mis muudel rinnetel toimus.

Igatahes oli lootus üsna väike. Võib-olla 70 protsenti 30 vastu. Olin negatiivseks vastuseks valmis.

Aga juhtus ime!

Jah, see on õige sõna – tõesti, see on ime! Ma ei oodanud, et nii läheb.

Veidi üle aasta tagasi ütlesid, et superklubide rong on sinu jaoks läinud. Järgnesid kuud, mida küllap pigem unustada tahaksid. Aga ometi – sinust sai superklubi mängija.

Varem, terve mehena, jäin lepinguta – näiteks Manchester Unitedi, Evertoni ja Ipswichiga. Aga nüüd, kui ei osanud Arsenali-taolise superklubi kutsest unistadagi, läks hästi.

Mu karjäär on kulgenud üles-alla, aga ma pole iial kaotanud lootust. Raskeid aegu on olnud nii palju, et… Ehk hakkab nüüd tõusvas joones liikuma.

Mida sa selle lepinguga endale ja teistele tõestasid?

Olen esimene Eesti jalgpallur, kes pääsenud tõelisse tippmeeskonda. Ei loe, et esialgu vaid neljaks kuuks ja varumeheks.

Mind pole eriti huvitanud, mida igasugu kommenteerijad arvavad, aga viimastel aegadel kogunes parastajaid, näpuga näitajaid ja mu mahakandjaid väga palju. Täna tahaksin neile öelda: «Kuhu te ise olete jõudnud? Tehke järele!»

Ma olen täna õnnelik ja uhke. See leping on kõva sõna! Sain põhimõttele kinnitust: mitte kunagi ei tohi alla anda. Kõik on võimalik.

Millise eesmärgi endale nendeks neljaks kuuks asetad?

Selline võimalus tekib kord elus, temast tuleb kahe käega kinni haarata!

Esmalt pean saama lõplikult terveks, siis taastama vormi ja pääsema vähemalt varumeeste pingile. Kui ka mängida saan, on see boonus.

14. septembril alustab Arsenal Thuni vastu Meistrite Liigat. Jens Lehmann kannab mängukeeldu, sina ja Manuel Almunia on vigastatud. Kes seisab Arsenali väravas?

Pole minu otsustada. Tean, et Arsenali arstid pakkusid: saan jälle täiskoormusega harjutama hakata kahe nädala pärast. Kui eelmisel nädalal teisele põlvele häda ei teinuks, usun, et sõlmituks leping kohe hooaja lõpuni ja sel juhul võinuks ma ka Meistrite Liigast julgemalt mõelda.

Millise mulje on Arsenali tohtrid seni jätnud?

Nad uurisid eile ja veel ka täna hommikul mind äärmiselt põhjalikult. Klubi peaarst Gary Lewin on ka Inglismaa koondise doktor. Siin pole kahtlust: nad on tipp-profid ja saan neilt parimat võimalikku abi. Esialgu plaanisin kohe tagasi koondise juurde Tallinna lennata, aga nüüd leppisime kokku, et kõigile on parem, kui ma siin kohe taastusravi jätkan.

Kuidas iseloomustad uut treenerit Arsene Wengerit?

Ta teab jalgpallist absoluutselt kõike.

Paljud Arsenali mängijad viibivad koondiste juures. Kas jõudsid kellegagi ka kohtuda?

Hommikul tervitasin Dennis Bergkampi, Robert Pires’, Pascal Cygani, Cesc Fabregasi ja Manuel Almuniaga. Aga pikemalt rääkida ei jõudnud.

Kas number 21 määrati sulle või valisid ise?

Tavaliselt ikka pakutakse uutele mängijatele numbrit. 21 oli vaba ja mulle pakuti seda. Et Derbys alustasin samuti 21-ga ning et seal läks mul väga hästi, olin kohe nõus. Õnnenumber justkui…