Thomas van der Mars, Kristjan Kangur, Donaldas Kairys... keda neist näeme ka tuleval hooajal Kalev/Cramos?Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
23. aprill 2018, 00:10

Ats Kuldkepp | Kalev/Cramo vastuseta küsimused

Mida andis Kalev/Cramole ja Eesti korvpallipublikule lõppenud Ühisliiga hooaeg? Kindlasti mitte tulemusi, sest 6 võidu ja 18 kaotusega saadakse põhiturniiril kas eelviimane või viimane koht. Kümnendi alguse ajad, mil iga võit oli saavutus, on õnneks ammu möödas. Aga see pole kellelegi uudis.

Eelkõige süstis Donaldas Kairyse tulek poolehoidjatesse lootust. Leedulasest peatreeneri käe all näidati varasemast agressiivsemat mängu, samal ajal oli ka ärakukkumisi vähem. Ent tasavägistes heitlustes vannuti omasugustele liialt tihti alla. See saigi lõpuks kirstunaelaks. Ja napid kaotused on teatavasti treeneri kaotused.

Klubi president Ivar Valdmaa kinnitas möödunud nädalal Eesti Päevalehele, et Kairyst üritatakse tulevaks hooajaks endale jätta. Õige mõte, sest leedulane on tõestanud oskust piiratud materjaliga korralikku mängupilti näidata. Mujale vaatamine tunduks tarbetu riskina.

Ainuüksi Kairysest ja n-ö tema nägemuse järgi valitud mängijatest koosnevast meeskonnast siiski ei piisa. Kalevi tagasihoidlike ressursside juures on vaja pusle sajaprotsendiliselt kokku saada, ükski tükk ei tohi kaduma minna. Ja vaja on pigem rohkem kui vähem õnne, sealhulgas vigastustega. Siinkohal võiks ka Kairys endalt küsida, kuidas tulevikus vältida olukorda, et hooaeg lõpetatakse heal juhul üheksa, halval juhul seitsme mängumehega.

Ent Kalevil on suurest eesmärgist – Ühisliiga play-off’i pääsemisest - alati midagi puudu jäänud. Seni parimal hooajal (2014/2015) sai saatuslikuks Rolands Freimanise ja Frank Elegari lahkumine. Häid pallureid on talvel tiimi ridadest lahkunud ka hiljem. Nüüd suudeti tuumik hooaja lõpuni isegi enda juures hoida. Olgu siis põhjuseks karmimad lepingutingimused või rikaste kosilaste väiksem huvi.

Kas ma usun, et Kalev suudab järgmisel hooajal Kairyse käe all kvalitatiivse hüppe teha ja lõpuks ometi rahvusvahelisel areenil tulemust teha? Ajalugu vaadates on vastus pigem ei. Kalev/Cramo vahenditega on parimal juhul võimalik kokku panna elevust tekitav koosseis, kus on mitu küsimärki. Küll on meeskonnast puudu mõni tähtis lüli (nagu 2017. aasta sügisel), küll võib hea tasemega pallur suvalisel hetkedel minema jalutada (Elegar, Freimanis, Josh Boone, Rain Veideman), küll on koosseis tervikuna liiga õhuke.

Võimalusi on laias laastus kaks: võistkonda rohkem raha pumbata või ehitada lõpuks ometi toimiv klubipüramiid. Mõlemad variandid nõuavad suurt tahet ja noortesüsteemiga tegelemine võtab lisaks väga palju aega. Kui sama rida on juba aastaid aetud, siis miks peaks pelgalt Kairysega midagi muutuma?

***

Eile kohtus Kalev/Cramo oma põhiturniiri viimases kohtumises võõrsil Astanaga ja kaotas 92:102. Kalevi poolelt ei teinud kaasa Bojan Subotic, Gregor Arbet, Cedric Simmons ja Erik Keedus. Kahe viimase hooaeg on lõppenud.