Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
24. aprill 2018, 20:45

Kaubikujuht: „Tapa mind, mul on relv!“ Politseinik: „Mind ei huvita! Kõhuli maha!“ (14)

Alek Minassian, kes sõitis esmaspäeval Torontos kaubikuga surnuks kümme inimest ning vigastas veel 15 ohvrit, tahtis ka ise surra. Tänu ühele kangelaspolitseinikule jäi ta soov täitmata.

Politseinikud piiravad surmasõitu teinud Minassiani ümber. Mees tuleb kaubikust välja ja osutab mingi esemega politseiniku suunas. Vehib käega mitu korda, justkui tahtes korravalvurit ehmatada. „Tapa mind!“ nõuab ta. Politseinik vastab: „Maha!“ Mees hõigub midagi vastu, ütleb, et tal on taskus relv. „Mind ei huvita! Kõhuli maha!“ karjub politseinik.

Lõpuks kuuletunud ja maha lamanud Minassian lasebki endal käed raudu panna. Ohvitser, keda Kanada politsei kiidab kui kangelast, ütles ise: „Ma tegin ainult oma tööd. See, mida ma tegin, ei ole midagi erakordset. Aga vaadake ainult neid vaeseid inimesi...“

Kanada politseinike väljaõpe on näiteks nende ameeriklastest ametikaaslaste omast erinev. Kanada politseile õpetatakse, kuidas igal võimalusel tulevahetust ära hoida. Ameeriklasest ohvitseril oleks mitte ainult õigus, vaid suisa kohustus kahtlusalune maha lasta, juhul kui ese tema käes on tõepoolest tulirelv, räägib BBCle Columbia ülikooli kriminaalõiguse professor. Ameeriklase meelest on Kanada politseiniku enesekontroll pigem murettekitav.