Pole inimest, kes ei suudaks välimuse järgi eristada eestlast ning jaapanlast. Erinevus välimuses ei tähenda aga põhimõttelisi erinevusi ainevahetuses. Neil mõlemal on täpselt samad ainevahetuse vaheühendid ja lõppühendid. Jaapanlase suhkurtõbi ei erine eestlase suhkurtõvest. Ka pohmell on neil täpselt sama aine põhine. Kõik toitained, mida eluks vajavad jaapanlane ja eestlane, on samuti täpselt samad. Need on universaalsed ega sõltu rassist ega soost. Miks? Evolutsioon on kujundanud inimorganismi jaoks universaalsed optimaalsed (parimad) ainevahetuslikud lahendused.
Tea: söömine, mis on kestvalt inimorganismi ainevahetuse põhine (normaalne ehk parimat ainevahetust tagav ja toetav) kujundab organismile õige biovundamendi, füüsise ja vaimu realiseerumisbaasi. Kõik teised söömisvariandid võivad algul – mõne kuu kuni mõne aasta jooksul – tekitada küll kasulikkuse illusiooni, kuid on kaugemas perspektiivis suurte probleemide tekitajad. Looduse kujundatud parim lahendus ei sõltu kuidagi meie soovidest, raha hulgast, äriideest jne.
Igaüks söögu ka edaspidi nii, nagu soovib. Üha rohkem inimesi tahab aga teha õigeid, tervislikke ja majanduslikult ökonoomseid valikuid.
Hommikusöök
1. Söö mõõdukas koguses kompleksseid süsivesikuid sisaldavaid toiduaineid (pudrud, leib, saiakesed, väikene pannkook lemmikmoosiga, kartuli-, pastatoidud jt). Kui soovid – eriti kui mõnikord on hommikuse söömisega kiire –, võta tükike kooki või šokolaadi. Loodus pole loll ja sinu organism samuti mitte, ta on ju looduse osa! Hommikul pole organismil vajadust tekitada süsivesikutest nn salvestusrasva.
2. Anna organismile bioloogiliselt kõrge kvaliteediga toiduvalku – muna, kala, linnuliha, jogurtit, keefirit, kohupiima.
3. Ära söö hommikul väga rasvarikast toitu. See ei tähenda, et toit peaks olema rasvavaba, rasvavaba söömine pole inimese normaalsöömine. Näiteks täiskasvanutele ei sobi süüa igal hommikul vorstikraami, sest selles on ju üsna palju varjatud rasva.
Lõunasöök
- Naudi rahulikult söömist nii hinge kui ka kehaga.
- See on parimal viisil võimalik aga vaid siis, kui hommikusöömine on ainevahetuse põhine. Siis pole lõunasöögile toiduainete osas sisulisi piiranguid. Toit peab aga olema võimalikult mitmekesine ja värvikirev, sulle meeldiv ja sisaldama ka igasuguseid puu- ja juurvilju (kas või salati kujul).
- Ära liialda kogustega!
Õhtusöök
- Optimaalne aeg oleks kella 17–19 ajal.
- Õhtusöök ei tohi olla söömata jäänud hommiku- ja lõunaroa asendus väga rohke kõhutäitmisega. See on väga halb stiil, eriti kui seda tehakse tihti. Siis oled sa muutnud kogu päevase söömise organismi jaoks pehmelt öeldes probleemseks. Ainevahetus on võimas ja suudab päris tükk aega tõsist söömisrumalust taluda, kuid tasapisi hakkab see mõju avaldama, algul varjatult, hiljem probleemidena.
- Õhtusöök olgu mõõdukas ja andku kvaliteetset valku. Sobivad kala, linnuliha, kohupiim, muna, keefir, hea juust jne. Rasvasust pole vaja karta. Kindlasti peaks õhtusöögiks aga olema väga vähe – mõni päev mitte üldse – toidusüsivesikute poolest väga rikkaid toiduaineid. Mida hilisem on kellaaeg, seda kindlamini tuleb vältida tärkliserohkeid toiduaineid, saiakesi, pannkooke, koogikesi, pasta- ja kartulitoite jne.
- Väga hästi sobivad õhtusöögi juurde ka kodumaised puu- ja juurviljad.
Tea: see ongi ainevahetuse põhine (normaalne) päevane söömine. Ei midagi müstilist, revolutsioonilist ega keerulist. Parim ainevahetus – parimad võimalused kõigeks muuks siin maailmas! Ja veel, söögikordade vahe peab olema vähemalt 3–4 tundi.
Artikkel ilmus Tervis Plussi 2011. aasta aprillikuu ajakirjas.
Kommentaarid (0)