Kuidas küüslaugu-vitka viis poldi-ljohha hooldekodusseFoto: wilkom.ee
Film
2. mai 2018, 11:06

ÕHTULEHT SOOVITAB: kolm filmi, mida komöödiafestivalil vaadata

Täna avab uksed Viljandi komöödiafestival, mis selle nädala jooksul pakub kümmekond lõbusapoolset filmi. Mida vaadata ja kas filmides ka tõesti naerda saab?
Kuidas küüslaugu-vitka viis poldi-ljohha hooldekodusse Foto: wilkom.ee

"Kuidas küüslaugu-vitka viis poldi-ljohha hooldekodusse“ kõige naljakam külg on pealkiri. Karlovy Vary filmifestivalil auhinnatud Venemaa draama paneb osati kulmu kergitama, sest komöödiafestivali kohta on film veidi tõsine. Ei-ei, tegu pole halva filmiga, aga kindlasti mitte komöödiaga. Vitka on tüüpiline vene gobnik, kellele meeldib juua, kakelda ja naisi põrutada. Tema isa on vana gangster, kes omal ajal pere hüljanud. Mõistagi põhjendabki film Vitka probleeme isa poolt hülgamisega ja kui kaks pätti (noor ja vana) asuvad mööda Venemaad road-tripile, siis võiks ju nalja saada küll, kuid tegelikult lahatakse lapsepõlve, ohvrimeelsust ja seda, et pahatihti on hülgamise taga sügavamad põhjused. Ehk kui tahate naerda, siis vältige, aga kui mõtlemapanevalt stiilset (mõned kaadrid on justkui Breaking Badist maha võetud) draamat, siis minge vaatama. Film on kindlasti hea.

Mine vaata filmi neljapäeval kell 17.00 või pühapäeval kell 15.00

"Jan Uuspõldescu läheb Bukaresti"

„Kaks lotopiletit“ võiks kokku võtta alapealkirjaga Jan Uuspõldescu sõidab Bukaresti. Ehk sundimatus meeleolus kulgevad luuserid otsivad taga kadunud lotopiletit. Kui 2007 oli Eestis suurimateks käilakujudeks hõljuv Ilves, tšakraavaja ja rinnahoidjata Mirtel, jaurav külapidu ja rullnokk Ott, siis Rumeenias on hetkel in:
- litsid nii kodumaa korteris kui ka Itaalias.
- perevägivald
- mustlastest valešarlataanid
- Moldova pätid
- juhmid politseinikud
jne.
Juhmide politseinike koht oli reaalselt naljakas. Rumeenia oli täpselt nii kole kui ta olema peaks. Seega tundus minu järgmise reisikohana. Film on meeldivalt tore ja ajuvaba, et kui veidi kurvameelse Küüslaulu-Vitjaga alustada, siis Rumeenia luuserid sekeldavad täiesti komöödia vääriliselt.

Mine vaata filmi pühapäeval kell 19.00.

Džungliseadus

„Džungliseadus“ on tobe film. Umbes sama tobe ja ka muidu sarnane suvelavastusega „Elagu eurotoetused“ Hannes Võrnoga peaosas. Mõlemad on stsenaariumina pärit Prantsusmaalt ja pilavad kohalikku bürokraatiat ja riigiaparaadi hingetust. Kuidas muudmoodi nimetada mõtet, et Prantsusmaa tahab ehitada suusakeskust džunglisse? Ja kuidas siis põhjendada, et suure seaduseraamatuga kiilanev ametnikuhärra saadetakse olukorda analüüsima. Vodevillina üles ehitatud komöödia muutub Guyanasse jõudes korralikuks džunglisegaduseks, mis meenutab Ben Stilleri üht talutavamat filmi Tropic Thunder. Kohati läheb nali üle võlli ja see on tore. Lülitage aju välja ja nautige.

Mine vaata pühapäeval kell 17.00.