Tartu mehed (valges) on pidanud tänavu kolmel korral tunnistama Saaremaa 3:2 paremust. Foto: Saaremaa Võrkpalliklubi / Facebook
Võrkpall
2. mai 2018, 13:58

Hädade kiuste Eesti meistriks. Kas Saaremaa või Tartu?

Koduse võrkpalli täna algava finaalseeria eel on peamurdmiseks põhjust olnud nii Saaremaal kui ka Tartu Bigbankil. Raskused ongi aga mõeldud ületamiseks ning seda teavad ka mõlemad finalistid.

Finaalseeriale eelnenud nädalatel oli palju juttu sellest, et Tartu peab kullaheitluses läbi ajama peatreener Andrei Ojametsata, kes aprilli viimasest päevast alates on seotud Eesti naistekoondisega. Tegelikkuses on 54aastane juhendaja taaralinlastel ikkagi olemas, kuid selle nimel tuli ja tuleb jätkuvalt veeta unetuid öid.

Klubi ja koondise graafikuid klapitades selgus, et teoreetiliselt saaks Ojamets kahes kohas viibida küll. Et praktikas asi ellu viia, sõidutab Tartu meeskonna mänedžer Henrik Rikand juhilubadeta juhendajat Eestimaa linnade vahel oma autoga. Sihtpunktideks Kuressaare, Tallinn ja Tartu. 

Tegelikkuses oleks võinud asi veelgi hullem olla, sest Ülikooli spordihoone remondi tõttu ei saa tartlased mänge pidada oma tavapärases kodusaalis. Lahendus leiti A. le Coqi spordihalli näol. „Juba see, et me ei mängi Võrus, vaid ikkagi Tartus, on meile suureks abiks,“ tõdes Rikand. 

Saaremaa meeskonna mänedžeri Hannes Sepa sõnul on Tartul peatreeneri küsimuses isegi väike eelis. Nimelt viibisid saarlaste mõlemad treenerid Urmas Tali ning Toomas Jasmin Eesti U20 koondisega nädala aega Venemaal. Viimast (nädalast) treeninglihvi andsid meeskonnale seega Sepp ja füsioterapeut Martin Vahimets. 

„Klubi seisukohalt on see loomulikult halb variant, aga Eestit tuleb ka esindada,“ sõnas mänedžer. Kuna finaalseeria mängud toimuvad üle päeva (v.a viimane), siis vahepeal trenni niikuinii ei tehta. Nii võibki Sepa sõnul määravaks saada hoopis finaalseeriaks ettevalmistus, kus Tartul oli Ojamets pidevalt kasutada. 

Võidab see, kes kannatab

Hooaja lõpu eel on probleemiks ka mängijate vigastused. Tänavu nii Balti liiga kui ka Eesti karikavõitjaks tulnud Saaremaa saab hõisata ainult viie täiesti terve mehega. Eriti nukker seis on tempoosakonnas, kus ainsana hädadest prii slovakk Matej Hukel.

Omad mured on ka tartlastel, kuid peatreener Ojamets vaatab olukorrale läbi huumoriprisma: „Kui Rait Rikberg (Tartu 35aastane libero - K.J.) liigub ja saab trennis osaleda, siis teistel pole õigust viriseda.“

Juba aastaid Tartu meeskonda vedanud Rikandi sõnul on vollehooaja lõpus tavaline, et enne igat trenni tuleb meestelt küsida: kellel mis häda teeb, kes hüpata saab ja kes jalad maas harjutusi teeb?

Pikas ja väsitavas seerias, kus sõidukilomeetreid koguneb minimaalselt veidi alla tuhande (maksimaalselt 1660) ning mõned unetunnid tuleb improviseerida ka bussiistmel, saab mõlema peatreeneri sõnul määravaks vaimne pool. 

„Tahtmine eelkõige iseendale midagi tõestada. Tahe ja valmidus saab otsustavaks,“ leiab Tartu naiskonnaga tänavu juba kolm kuldmedalit võtnud Ojamets. Endast seitse aastat vanema kolleegiga nõustub ka Tali: „Edu saadab seda, kellel näpud kauem püsti püsivad ehk kellel rohkem tahtmist jagub.“

Finaalseeria ajakava:

2. mai kell 19.00, Kuressaare 
4. mai kell 19.00, Tartu
6. mai kell 16.30, Tartu
8. mai kell 19.00, Kuressaare

Vajadusel 10. mai kell 19.00, Kuressaare
Vajadusel 12. mai kell 16.30, Tartu
Vajadusel 13. mai kell 16.30, Kuressaare