Liverpooli võidujoovastuses peatreener Jürgen Klopp õnnitlemas oma hoolealuseid Ragnar Klavanit ja Dominic SolanketFoto: AFP/Scanpix
Spordivaria
3. mai 2018, 17:35

Eestlane jalgpalli meistrite liiga finaalis väljakul – see on reaalne!

Eesti parima jalgpalluri Ragnar Klavani koduklubi Liverpool alistas meistrite liiga poolfinaalseerias AS Roma kahe mängu kokkuvõttes 7:6 ja kohtub 26. mail Kiievis toimuvas finaalis Madridi Realiga.

Liverpooli-Reali finaalis on selge favoriit UEFA klubide edetabelis esimesel kohal paiknev Hispaania klubi. Teisalt on sama tabeli 24. klubi Liverpooli ründekolmik Mohamed Salah – Roberto Firmino – Sadio Mané maagiline ning Salah paljude arvates vaat et praegu maailma parim jalgpallur.

Finaalis, ühes ja ainukordses mängus on alati kõik võimalik. Eriti kui tegemist on jalgpalliga. Liverpooli karismaatiline sakslasest peatreener Jürgen Klopp oli finaali pääsu järel kui jõulukingid kätte saanud rõkkav väikelaps. Ometi on temagi realist. Võidu järel antud intervjuus rõhutas ta, et finaali pääsemise eest ei ütle talle keegi aitäh.

„Meie töö on veel pooleli. Finaali jõudmine on tore, aga veel toredam on finaali võitmine. Me oleme selleks valmis, aga vastas on siiski Madridi Real. Meistrite liigas ei ole ühtegi nii kogenud võistkonda kui see. Ma arvan, et 80 protsenti meeskonnast on kõikides nendes finaalides mänginud,“ kiitis Klopp The Guardiani vahendusel aastatel 2014, 2016 ja 2017 meistrite liiga võitnud Reali. „Nad on kogenud, meie mitte. Aga me anname neile tuld,“ lisas Klopp.

Eeldatavalt mängivad Liverpooli rivistuses finaalis keskkaitses Virgil van Dijk ja Dejan Lovren. Samas kuulub eestlasest keskkaitsja Klavangi Kloppi usaldusaluste hulka. Nii pääses meie mees mõlemas meistrite liiga poolfinaalmängus vahetusest väljakule eesmärgiga kindlustada seisu. Ja kuigi kohtuniku poolt nähtud Klavani väidetav käega mäng andis poolfinaali korduskohtumises Romale veel mängu lõpuhetkedel penalti, ei saa eestlasest kaitsjat selles süüdistada, sest tegemist polnud tahtliku käega mänguga.

Kokkuvõttes: kui Liverpool peaks Kiievis meistrite liiga finaali juhtima minema, on täiesti reaalne, et Klavan pääseb väljakule ka selles mängus. Eesti jalgpalliajalugu on Klavan aga juba igal juhul teinud.

Tõsi, jalgpallisõbrad mäletavad, et meistrite liiga finaali hõngu on omal ajal tunda saanud ka Londoni Arsenali koosseisu kuulunud Mart Poom. Kuigi 2006. aastal toimunud Barcelona ja Arsenali meistrite liiga finaalmängu vahetusmeeste pingile Poom ei mahtunud, oli ta meeskonnaga Pariisis toimunud finaalis kaasas, oli meeskonnaga riietusruumis nii enne ja pärast mängu kui ka vaheajal ning sai lõpuks kaela ka hõbemedali.

„Me polnud Barcelona vastu soosikud, aga 1:2 kaotus oli kõigile suur pettumus, sest Arsenal polnud meistrite liigat kunagi võitnud. Läksime juhtima ja olime võidule nii lähedal. Poleks Lehmann (väravavaht Jens Lehmann – toim) punast kaarti saanud, võinuks me võitagi. Kui see juhtus ja Almunia varumeeste pingilt mängu läks, siis mõtlesin küll, et see võinuks ju mina olla…“ on Poom ise enda ja Indrek Schwede kirjutatud raamatus „Mart Poom. Minu lugu“ meenutanud.

------------------------

Jäähokis on meistrite liiga võit eestlasel juba käes

Üks eestlane on tänavu juba meistrite liiga võitjaks tulnud: Eesti parim jäähokimängija Robert Rooba tuli Jyväskylä JYP-i koosseisus jäähoki meistrite liiga võitjaks.

Robert Rooba tõi jäähoki meistrite liiga võidukarika kevadel korraks ka Tallinna kohalikele fännidele uudistamiseks. Foto: Teet Malsroos

Finaalis alistas JYP 2:0 Rootsi klubi Växjö Lakersi. Eestlane oli finaalmängus jääl üle üheksa minuti. Ka avavärava sünni ajal oli kohtumises kaks pealeviset teinud Rooba jääl. Jäähoki meistrite liiga võit oli kaaluka tähtsusega ka Soome jäähokile, sest kunagi varem pole Soome klubi seda võitnud. Rooba jätkab Jyväskylä meeskonnas ka tuleval aastal.

Rooba pani ilusale hooajale punkti möödunud nädalavahetusel, kui tema eestvedamisel näitas Eesti jäähokikoondis MM-i 1. divisjoni B-grupi turniiril oma viimaste aegade ilusaimat hokit. Teiste hulgas alistas koondis tugeva Ukraina ja võitis punkti Jaapanilt. Eesti sai turniiril kokkuvõttes kolmanda koha, mis tähendab maailma hokiriikide pingereas 25. kohta.

--------------------------

Suurkontsert ja finaal samal ajal

Tihtipeale on jalgpallifännid ka suured rokifännid. Tänavu juhtub niimoodi, et Iron Maideni Tallinna kontserdiga samal päeval ja ajal toimub ka meistrite liiga finaal. Paraku Iron Maideni kontserdi ajal siiski Rocca al Mare suurhalli suuri ekraane jalgpalli vaatamiseks üles ei panda. Kontserti korraldava agentuuri Live Nation peapromootor Eva Palm ütles Linnalehele, et nende prioriteet on siiski kontsert ja jalgpalli samaaegselt ekraanilt näitama ei hakata. 

Meenutus 2000. aasta mängust Flora amatöörid vs. Iron Maiden Foto: ARNO SAAR

Enne oma 2000. aasta Tallinna kontserti pidas bänd Kadrioru staadionil Flora amatööridega sõprusmängu. Tollest mängust võttis osa ka Mart Poom, kes sai aga õnnetul kombel vigastada.