Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
6. mai 2018, 22:25

Kuidas ajalehemehed sensatsiooni tekitasid

„Kas hullumeelsus või siiski hingede rändamine? Mees, kelle rinnust jookseb verd iga 30. aprilli ööl,“ alustab Uudisleht sensatsioonilist kirjutist 7. mail 1934.

„Laupäeva hommikul külastas meie toimetust kummaline isik. Hallipäine vanahärra, vaevu tuikus kepi najal. Ta sisendas juuresolijatele imeliku võõrastava tunde, ta terav pilk näis tungivat üdini, tekitas vaadeldavas kummalise hirmujudina,“ lisab artikkel põnevust.

Mehe jutu järgi oli ta keskkoolis lugenud saksakeelset ajalooraamatut ja sattunud Jüriöö ülestõusu kirjeldusele. „Kui seda lugesin, siis tundsin rinnus valusat pistet. Nagu terav pistoda suruti mu südamesse“ ütles vanahärra ja väitis, et sestsaadik korduvad haigushood igal aastal 30. aprillil. Tänavu kevadel jalutanud ta sel päeval Lagedi poole, kui haigushoo ajal meelemärkuse kaotas. Toibudes olnud tal imelikud rõivad seljas, mõõk vööl ja tammenui käes. Võitluses ordumeestega tabanud teda mõõgahoop kaela ja nool rinda. Ta kaotanud taas meelemärkuse, aga ärganud hommikul endise minana ja tulnud nüüd toimetusse haavajälgi näitama. 

„Tegi ta meie arvel nalja?“ küsib Uudislehe autor, kuid ei tunnista, et tuntud sensatsioonileht oli lugejate närvide kõditamiseks loo ise välja mõelnud.