Liverpooli ja Madridi Reali fännid soovivad hirmsasti näha, kuidas nende armastatud tiim Meistrite liiga karika võidab. Raha peab selleks maksma aga jube palju. Foto: ODD ANDERSEN
Jalgpall
9. mai 2018, 17:29

VABANDUST, ELEKTRIT POLE! Paljud Liverpooli ja Reali fännid näevad Kiievi ulualusest vaid und (4)

See, et suurvõistluse ajal majutushinnad lakke tõusevad, pole teab mis suur üllatus. Kodumaalt on heaks näiteks kas või Pärnus toimuv Weekend festival. Seetõttu pole imestada, et 26. mail Kiievis peetava Meistrite liiga finaali eel seisavad sarnase murega silmitsi Liverpooli ja Madridi Reali toetajad. 

Kuid Kiievi hotellipidajad on leidnud viisi, kuidas vutihuvilisi veelgi rohkem kiusata. Näiteks tühistas üks majutusasutus Meistrite liiga finaali ajaks kõik broneeringud. Vabandus: sel ajal pole elektrit ega vett! Teine aga väitis tühistades, et tegelikult nad ei soovinudki 25.-27. maini külalisi, kuid arvutiviirus lubas huvilistel siiski endale voodikoha reserveerida. Rumal on see, kes vabandust ei leia.

Kaval skeem: kõigepealt tühista ning seejärel lükka hind mitmekümnekordseks ja pane toad uuesti turule. 

Hinnad on tõesti laes. Kiievis aitab tududa väga priske rahakott või üüratu krediitkaart. Hostelisse, kus voodikoht maksab tavaliselt 16 eurot öö, võib nüüd finaalijärgset lõõgastusund nautima minna 1300 euro eest. Ja kui kolmetärni hotelli võiks muul ajal saada nädalavahetuseks 77 euro eest, siis Meistrite liiga ajal on summaks 4181 eurot. Kõva 54-kordne hüpe.

Metsikut hinnatõusu uurivad ka kohalikud võimud. Osad Kiievi elanikud soovivad aga ukrainlaste külalislahkust näidata ning kutsuvad vutifänne oma kodudesse tasuta ööbima. 

Nimelt lõi 27aastane Viktor Kõlõmar koos sõpradega Facebooki grupi "Kyiv Free Couch" (eesti keeles "Tasuta diivan Kiievis").

Tööpõhimõte on lihtne. Võõrustaja kirjutab lehele, mitut inimest ta saab majutada ning soovi korral täpsustab, kumma klubi (Madridi Real või Liverpool) fänne ta oma koju ootab. Mõned kiievlased on juba lubanud kaugetele külalistele ka boršisuppi valmistada!

Viktor Kõlõmar. Foto: VALENTYN OGIRENKO/Reuters/Scanpix

Idee autor lausus Liverpool Echo'le, et pole suurem asi vutisõber, kuid soovib, et turistidele jääks Kiievist (ja Ukrainast) hea mulje. "Pered pakuvad fännidele kõike vajalikku infot Kiievi kohta ja kehastuvad justkui Ukraina kultuurisaadikuteks," ütles Kõlõmar.

"Meil on seda vaja, sest seoses Venemaa sõjaga on Ukraina kohta toodetud palju propagandat ja libauudiseid. Kui välismaalased näevad oma silmaga, mis elu siin elatakse ja vestlevad kohalikega, siis nad mõistavad paremini, kes me oleme ja mida me tahame."

Kõlõmarile tuli mõte pärast seda, kui ta kuulis, et keegi küsib hambaarstitoolil (!) ööbimise eest mitusada dollarit. 

"See ületas minu jaoks kõik terve mõistuse piirid," sõnas ta Reutersile. 

Liverpooli poolehoidja Georgie Clarke sõnas, et mitmed klubi poolehoidjad kaaluvad praegu oma reisi ärajätmist. Clarke ise leidis öömaja just Facebooki grupist. Odavaim majutuspakkumine, mida ta reisilehtedel kohtas, oli 2100 eurot öö. 

Sarnast kogukondlikku majutusvõimalust pakkusid mullu UEFA superkarikafinaali aegu ka makedoonlased. Skopjes olid hotellihinnad tõusnud umbes 3000 euroni. Tänavu augustis toimub superkarikamäng Tallinnas.