Rütmika rühm läheb rühmvõimlemise EM-il püüdma kõrget kohta. Foto: Indrek Kask
Spordivaria
10. mai 2018, 15:15

Võimlejad selgitavad Kalevi spordihallis Euroopa parimaid

Neil päevil on Kalevi spordihall täitunud võimlejatega: tänase ja homse jooksul selguvad rahvusvahelise turniiri Spring Breeze võitjad, laupäeval ja pühapäeval saab selgeks, kes kontinendi parimatest rühmvõimlejatest saab Euroopa meistri tiitli.

Eestit esindavad meistriklassis VK Janika rühm Team Wonder ja Janika Tallinna rühm Senior Team ning juunioride hulgas VK Rütmika Junior Team ning VK Janika naiskonnad Grisete ja Mireth.

„Medalit ma lubada ei julge, kuid kindlasti teevad neiud selle nimel kõik, et kodusel EM-il parimat esitlust näidata,“ sõnas EM-i üks korraldajatest, võimlemisliidu rühmvõimlemise toimkonna esinaine Lea Kriibi.

Möödunud aastal Bulgaarias peetud Vana Maailma esivõistlustel said Rütmika rühmad nii meistriklassis kui ka juunioride seas kuuenda koha. Kodupublik motiveerib aga viimast välja panema. „Kodupubliku ja pere toetus annab palju energiat, enesekindlust, jõudu ja usku,“ kinnitas VK Rütmika Junior Teami treener Maarja Jaanovits.

Kaks nädalat tagasi toimunud Eesti meistrivõistlustel võitis Junior Team hõbeda, kaotades VK Janika rühmale Mireth kõigest 0,1 punktiga. „Kümme päeva on piisavalt pikk aeg, mille jooksul võistluskava veel paremaks ja põnevamaks muuta, nokitseda üksikute liigutuste ja kava ühtsuse kallal. Keerulised elemendid, kiired liikumised, koostöö ja tõsted saavad järjest selgemaks ja kehaomaseks, samuti kasvab vastupidavus ning sellega usk enda ja kogu rühma tegemisse,“ sõnas Jaanovits ning lisas, et kogu tiim ootab suurt võimlemispidu põnevusega.

EM toimub kolmandat korda, kuid juba aastast 2000 selgitavad rühmvõimlejad maailmameistreid. Kaks korda ajaloos on õnnestunud tiitel ka Eestisse tuua: 2001. aastal võitis Mall Kalve juhendatud Piruett, kuus aastat hiljem VK Janika Eliitrühm.

Seekord on Kalevi spordihallis kohal 10 riigi parimad rühmad, kõrgetasemelisest turniirist annab märku tõik, et Eestisse on tulnud nii tiitlikaitsjad, meistriklassi rühm Expressia Venemaalt ja juunioride OVO Junior Team Soomest, kui ka valitsevad maailmameistrid – meistriklassis Team Minetit Soomest ja juunioride Team Victoria Venemaalt.

„Ootame Kalevi spordihalli täismaja, koduseinte toetust tuleb maksimaalselt ära kasutada,“ sõnas Kriibi ning lisas, et kutsub kõiki tänavu emadepäeva eriliselt tähistama ning nautima lähedastega graatsilist ja kaunist ala. EM-i eelvõistlus algab laupäeval kell 12, finaalid on kavas pühapäeval kella 12-st.

-----------------------

Rühmvõimlemise EM-i ajakava

Kalevi spordihallis

Laupäeval

Kell 12 juunioride eelvõistlus

Kell 18 meistriklassi eelvõistlus

Pühapäeval

Kell 12 juunioride finaal

Kell 13.30 meistriklassi finaal

--------------------------

Mis on rühmvõimlemine?

Tegemist on spordialaga, mis põhineb harmoonilisel, rütmilisel ja ökonoomsel liikumistehnikal. Kavad on teatraalsed jutustused. Rahvusvahelises võistlussüsteemis rühmvõimlemises vahendeid ei kasutata, on vaid vabaharjutus, kus muusika ja liikumine moodustavad terviku. Kohtunikud hindavad tehnilist raskust, artistlikkust ja sooritust. Rahvusvaheliselt on rühmvõimlemine uus spordiala, tunnustatud alates 1996. aastast. Rühmvõimlemine ei kuulu olümpiakavva.