Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
12. mai 2018, 12:00

Söö tselluliit ära!

Tselluliidiravi võib kreemide ja protseduuride asemel alustada ka kõige lihtsamast – oma menüü korrastamisest.

Kuna rasva ja jääkainete kogunemist meie kehas reguleerivad ainevahetus ja hormoonid, on kõige mõistlikum korrigeerida oma menüüd: toitumisharjumuste muutmine aitab kaotada tselluliidi tekkepõhjused ja tagab pikaajalise tulemuse, välistest vahenditest võib saada vaid ajutist leevendust.

Enamik inimesi hakkab tselluliidiga hädas olles vähem sööma, et langetada kaalu ja sel moel probleemist vabaneda. Kaalu alandamine võib aidata küll tselluliidi kahanemisele kaasa, kuid kuna tselluliit on seotud pigem naha seisundi halvenemise, sh jääkainete ladestumisega rasvkoesse, ei ole ainult mahavõtmisest tihtipeale abi. Mõningatel juhtudel muudab kiire kaalulangus tselluliidi isegi märgatavamaks, kui elastsuse kaotanud nahk lõtvub.

Tselluliiti on võimalik vähendada, süües täisväärtuslikke, sealhulgas täisteratoite, aidates kehal puhastuda ja tagades organismile piisavalt antioksüdante. Tähtis on ka piisav puhta vee joomine, stressi leevendamine ja liikumine. See, kuidas me toitume, mõjutab otseselt meie vere- ja lümfiringet. Piirates töödeldud ja rafineeritud toitude osa menüüs, kahaneb ka toksiinide sattumine organismi.

Mida vältida?

Soovitatav on vältida suhkruid, sest suhkur mõjutab C-vitamiini ainevahetust, mis on tähtis kollageeni ja elastaani tootmiseks nahas. Vitamiinirikas toit aitab tervendada ja taaselustada sidekude, vähendades nii selle kahjustusi.

Tselluliidi tekkes osalevad ka transrasvad, mistõttu tuleks neid sisaldavad poolfabrikaadid (vorstid, viinerid, pihvid jm), koogid-küpsetised, maiustused ja margariinid välistada või kriitilise pilguga üle vaadata. Poes tuleks ostukorvi tõsta need tooted, milles ei ole hüdrogeenitud taimseid rasvu, või harva tarbitavad koogid ise küpsetada.

Mida eelistada?

Tselluliiti põhjustavaid kahjustustusi vähendab letsitiin. Letsitiin on aine, mida saadakse toiduga, aga mida toodab ka organism ise. Letsitiin aitab moodustada terviklikku rakumembraani ja kergendab vedelike liikumist rakusiseselt ja -väliselt. Letsitiiniallikad on muna, sojatooted (tofu, sojapiim jms), kartul, lillkapsas, spinat ja tomat.

Asendamatud rasvhapped (eelkõige oomega-3-rasvhapped) aitavad viia dehüdreeritud rakkudesse ja sidekoesse vett ning vähendada koekahjustusi ja -põletikke. Kuna asendamatud rasvhapped tagavad, et rakkudes on piisavalt vedelikku, on need tselluliidi tõrjumisel väga olulised. Parim oomega-3-rasvhapete allikas on rasvane kala (nt heeringas, lõhe jne), aga toidusedelisse tasub lisada ka Kreeka pähkleid, ning lina-, kanepi- ja chiaseemneid.

Valke ja asendamatuid aminohappeid, mis tagavad kollageeni ja elastaani tootmise sidekoes, annavad kalkuni- ja kanaliha, kala ja muna. Taimsetest valguallikatest on head rohelised lehtköögiviljad ja pähklid.

Antioksüdantide poolest rikkad toidud aitavad peatada vabade radikaalide põhjustatud kahjustusi. Vabad radikaalid nõrgestavad nahaalust kude, mille tagajärjel tekivad nahal nähtavad tükikesed ja lohukesed. Naha jaoks on parimad antioksüdandid polüfenoolid, A-, C- ja E-vitamiin ning bioflavonoidid. Tugevaimad polüfenoolid on ellaaghape ja pektiin, mida leidub õuntes, pirnides ja tsitruselistes. Need happed on head seedesüsteemile, neutraliseerivad toksiine ja taastavad naha pH-taset.

Rasvaainevahetuse kiirenemisele ja selle kaudu ka tselluliidi vähenemisele aitab kaasa rohke puuviljade ja marjade, eriti õunte, kiivide, mangode, maasikate, vaarikate, granaatõunte, mustikate, kirsside, murakate ja mitmesuguste tsitruseliste söömine. Kollased ja oranžid puu- ja köögiviljad on külluslikud A- ja C-vitamiini poolest. Tumerohelistes lehtköögiviljades, pähklites ja seemnetes on palju E-vitamiini, mis pakub kaitset vabade radikaalide eest. Kõige tõhusamalt toimivad just naturaalsest toidust pärinevad antioksüdandid, mitte toidulisandid. Seetõttu on suvi, mil vitamiinidest pakatavaid värskeid marju, puu- ja köögivilju on rohkelt saadaval, ideaalne aeg värskenduskuuriks.

Ainevahetust kiirendavad vürtsid, nagu Cayenne’i ja tšillipipar, roheline tee soodustab rasvapõletust. Toidulisanditest on abiks glükosamiin, mis parandab nahaaluse koe kahjustusi, noorendades ja tugevdades nahka.

Vikerkaar lõtvunud naha heaks

Vananedes naha elastsus väheneb ja nii võib vanemas eas või ka kiire kaalulanguse tagajärjel nahk muutuda lõdvaks ja rippuvaks. Et seda ennetada või siis aidata juba lõtvunud nahka pinguldada, tuleks oma menüüsse lisada naha elastsust taastavaid toiduaineid, nagu tsitruselised, paprika ja ristõielised köögiviljad (rooskapsas, kapsas, kaalikas ja brokoli). Nahale annavad elastsuse elastaan, retikuliin ja kollageen.

Tsitruselised sisaldavad C-vitamiini, mis on väga oluline kollageeni tootmisel. Mandariinides on ka tsinki ja seleeni, mis aitavad parandada elastaani tootmist. Rohkelt C-vitamini (isegi rohkem kui tsitruselised), tsinki ja seleeni peitub ka paprikas ja ristõielistes köögiviljades. Head C-vitamiini allikad on veel lehtkapsas, spinat, kibuvitsamarjad, maasikad, mustad sõstrad, kiivid, hapud kirsid, petersell, aga ka oad, tomatid, vaarikad ning seamaks. Loomulikult ei saa mainimata jätta kevadist karulauku, nurmenukku ja kuusevõrseid.

Lisaks toidulaua korrigeerimisele tasub elavdada ka liikumisharjumusi. Elustiili muutmine nõuab küll pealehakkamist, enesedistsipliini ja motivatsiooni, kuid kaunim keha ja tugevam tervis on seda väärt. Lisaboonusena saad rohkem elujõudu ja parema elukvaliteedi.

Tselluliiti vähendavad toiduained:

-        Köögiviljad – eriti rohelised köögiviljad (lehtkapsas, kapsas, lehtsalat, brokoli, spinat), aga ka tomat, lillkapsas, paprika.
-        Muna ja kaunviljad.
-        Pähklid ja seemned.
-        Kala ja linnuliha.
-        Marjad (mustad sõstrad, vaarikad, maasikad, murakad).
-        Puuviljad (õunad, granaatõunad, kirsid, kiivid, mangod, mandariinid ja teised tsitruselised).
-        Roheline tee. 

Võitle tselluliidiga!

•        Toitu tervislikult! Menüüs olgu piisavalt kiudaineid ning puu- ja köögivilju.
•        Joo küllaldaselt vett.
•        Liigu regulaarselt, et hoida lihased toonuses ja luud tugevad.
•        Säilita normaalne kehakaal (lõpeta jo-jo-dieedid).
•        Ära kanna pidevalt liiga kitsaid riideid.
•        Ära suitseta.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2015. aasta juulikuu ajakirjas.