Katherine McGuire "Asjad, mida iga taimetoitlane peaks teadma" (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
15. mai 2018, 16:47

Tarvilik taskuraamat igaühele, kes on otsustanud vähem liha süüa (6)

Kui oled otsustanud vähem liha sööma hakata, oled esialgu üsna sageli kimbatuses - sa ei tea täpselt, mida süüa ja kuidas toitu valmistada, rääkimata raskustest toidu valimisel reisidel.

Et alustada oleks lihtsam, on Katherine McGuire koostanud taskuformaadis raamatu "Asjad, mida iga taimetoitlane peaks teadma", mis kirjastuse Varrak vahendusel nüüd ka eesti keelde tõlgitud sai.

Esiteks vääribki kiitust raamatu formaat. Võib küll mõelda, et nutitelefonide vahendusel on kogu info internetist kättesaadav, kuid siiski on piisavalt neid inimesi, kes eelistavad infot saada paberkandjalt. See käsiraamat mahub ka üsna tillukesse käekotti, mistõttu on seda mugav reisidelegi toetajaks kaasa võtta. 

Raamat koosneb erinevatest peatükkidest, milledes jagub õpetussõnu päris alguseks, selgitatakse toitumise olulisust ja tutvustatakse olulisemaid toitaineid, õpetatakse kööki taimetoitluseks ette valmistama ning taimetoitu valmistama ning räägitakse ka taimetoitlase elustiilist üldisemalt.

Peatükkides väljatoodud info on konkreetne ja selgelt kirja pandud ning huvitav lugeda ka mittetaimetoitlastele. Näiteks taimetoitlase sõnaraamatut, koostisosade asendamist ning peatükki, kuidas taimetoitlasena kodust väljas süüa, lugesin suure põnevusega. Viimases on ülevaade antud paljude rahvuste köökides taimetoitlastele sobivast valikust.

Raamatust leiab ka lihtsamaid ja keerukamaid õpetussõnu kokkamiseks. Näiteks, kuidas valmistada riisi, bulgurit ja kuskussi, kuid ka, kuidas keeta maitsev oasupp.

Ning nädala näidsmenüü ulatab abikäe neilegi, kel alguses keeruline oma toidukordi paika saada.

Julgen arvata, et kõigile, kes on otsustanud oma toitumisharjumusi muuta taimetoitluse suunas, on sellest raamatust esimeste sammude tegemisel abi. Ja miks mitte hiljemgi, et kindluse mõttes juba õpitut üle kontrollida.