Niisugust sasipundart nägi Kalevi ja Tartu mängus päris sageli.Foto: Robin Roots
Korvpall
15. mai 2018, 20:54

Tartu muutis igavalt alanud finaali avamängu lõpuks tõeliseks põnevusetenduseks, kuid Kalev siiski võitis

Koduse korvpalli meistriliiga oodatud finaalseeria sai vägeva avapaugu, sest kui veerand tunniga tundus suurem põnevus kaduvat - BC Kalev/Cramo pääses paarikümne silmaga juhtima -, siis lõpuveerand tõi selle tagasi. Tartu viimasel rünnakul ei tabanud Kristjan Kitsingu kolmene ja Kalev siiski võitis 98:95.

Viimase veerandi eel juhtis Kalev 80:61 ja miski ei ennustanud, et veel võiks minna põnevaks. Kuid tartlased olid teist meelt. Kiirelt vähendati vahe kümnele silmale ning kaks ja pool minutit enne lõppu ainult ühele - 90:91! Kalevil võttis seejärel rünnakute lõpetamise enda õlule Isaiah Briscoe, kes esmalt tabas korvi alt ja astus seejärel mitmel korral vabaviskejoonele - temalt viis punkti järjest. Kristjan Kitsing ja Julius Kazakauskas tõid Tartu uuesti punkti kaugusele. Sten-Timmu Sokk tegi vabavisetest 98:95, lõpuni jäi 10 sekundit ja Tartu rünnak luhtus.

Esimesed minutid näitasid, et võõrustajad on mänguks hästi valmis. Tartu nägi aga kohati välja nagu USA tennisist Coco Vandeweghe eile Rooma turniiril peetud mängus Anett Kontaveitiga. Seisuks 23:13 oli Kalev suutnud kõik rünnakud, kus viskele jõuti - paaril korral tuli sekka pallikaotus -, ka resultatiivselt lõpetada. Mängust oli tabanud 11 viskest 8 ning kõigi möödavisete järel oli nopitud ründelauast pall tagasi! Lisaks 5 punkti vabavisetest. Alles siis leidis Tartu vastumängu ning veerandaja lõpuks vedas Vytenis Cižauskas külalised viie punkti kaugusele - 25:20.

Teise perioodi hakatuseks vahetasid meeskonnad korve, ent seisult 29:25 lükkas Kalev sisse VTB-käigu. Tase, mida kogeti idanaabri liigas peetud 24 mängus, kasutati enda kasuks täielikult ära. Vastast pigistati kaitses oskuslikult, tartlased tegid mitu rasket viset ja kaotasid mitmel korral palli ning mõni minut hiljem näitas tabloo juba 44:25. Kalev oli visanud 15 punkti järjest. Sama hooga jätkati vaheajavileni, puhkama mindi seisul 55:34 ehk teine veerandaeg võideti 30:14.

Kalevil viskasid esimese kahekümne minutiga kõik väljakul käinud kaheksa mängijat vähemalt 4 punkti. Tartul oli Cižauskas kogunud juba 15 silma.

Kolmandal veerandil säilis skoori mõttes enam-vähem status quo, kuid kirgede hulk suurenes plahvatuslikult. Tartlased ei kavatsenud end veel kaotanuks tunnistada ja tulid riietusruumist hoopis võitlushimulisemana. Mõne kuu eest Branko Mirkovici vihale ajanud Hendrik Eelmäe läks nüüd nokkima Isaiah Briscoega. Ameeriklane kurtis kohtunikule, et Eelmäe plaksutas temagi nina ees käsi, kuid tulutult.

Viimase veerandi esimesed seitse ja pool minutit kuulusid Tartule 29:11! Võitjate kõik kaheksa väljakul käinud meest viskasid vähemalt 8 punkti, resultatiivseimana Briscoe 17. Üleplatsimeheks kerkis aga Tartu mängujuht Cižauskas 31 punkti ja 6 korvisööduga.