Palestiina meedikud kannavad vigastada saanud protestijatFoto: AFP/Scanpix
Maailm
16. mai 2018, 19:10

Kas Iisraeli sõjavägi tappis palestiinlasi enesekaitseks või tahtlikult? (17)

14. mail hukkus Iisraeli-Gaza piiril umbes 60 palestiinlast, nende seas väidetavalt ka mitu last. Paljud rahvusvahelised organisatsioonid on Iisraeli sõjaväe agressiivsuse hukka mõistnud, kuid Iisrael jääb endale kindlaks: piiri tuleb kaitsta ja palestiinlasi oli hoiatatud.

BBC kirjutab, et Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas, et Iisraeli sõdurid käitusid õigesti ning kaitsesid end vägivaldsete, Molotovi kokteile ja kive loopinud palestiinlaste eest. Ning tõsi ta on, et palestiinlaste seitse nädalat kestnud protestiaktsioonide nimi, Suur Tagasitulekumarss, kõlab Iisraeli võimudele ja ka tavainimestele tõenäoliselt üsna ähvardavalt. Samuti süüdistab Netanyahu rühmitust Hamas, kes on kogu 40 000pealise protestimarsi korraldajad ja tema sõnul palestiinlased üles ärritanud. Seega, leiab ta, on hukkunute veri Hamasi kätel.

Samuti on palestiinlased teadlikud, et nii piiril olevast tarast üle ronimine, õieti isegi sellele lähenemine annab sõduritele õiguse tulirelvi kasutada.

Iisraeli valitsus, kes on ammu välistanud võimaluse, et palestiinlased oma kunagistele aladele tagasi tuleksid, väidab, et protesti kasutasid ära terroristid, kes üritasid meeleavalduse varjus Iisraeli tungida. Ka olevat 60 hukkunust vähemalt 24 nende sõnul teadaolevalt terroristliku taustaga isikud.

Kuid Palestiina president Mahmoud Abbas vastab, et Iisraeli sõdurid on süüdi kümnete relvastamata tsiviilelanike mõrvas (ning vigastada sai tulistamises kõvasti üle 2000 inimese). Temaga on rohkem või vähem nõus paljud riigid nagu Prantsusmaa, Suurbritannia ja Venemaa ning organisatsioonid nagu ÜRO ja Amnesty International. USA leiab, et Iisraeli jõukasutus oli õigustatud.

ÜRO Inimõiguste Ülemvoliniku büroo esindaja Rupert Colville ütles, et raskerelvastuses Iisraeli sõdurite „enesekaitse“ kive loopivate särgiväel tsiviilelanike vastu on õigustamatu.

„Katse ühele tarale läheneda, või sellest üle ronida, või seda kahjustada, ei ole piisav kuritegu, et inimese elu või tervis ohtu seada ning pole kindlasti piisav, et õigustada tulirelvade kasutamist,“ rääkis Colville. Ent kui mässajad ründavad isetehtud või maast leitud vahenditega? „Sama kehtib ka juhul, kui  hästikaitstud julgeolekujõudude vastu, kes on kaitseehitiste varjus, loobitakse kusagilt kaugusest kive ja Molotovi kokteile,“ rõhutab Colville konflikti osapoolte erinevaid jõupositsioone.

Amnesty Internationali Lähis-Ida osakonna direktor Philip Luther leiab, et Iisrael on toime pannud sõjakuriteo ning arvab, et mõned Iisraeli sõjaväelased tapsid palestiinlasi lihtsalt niisama, mitte enesekaitseks. „See on rahvusvahelise õiguse rikkumine. Mõnedel juhtudel näib, et Iisraeli väed sooritasid tahtlikke mõrvaakte, mida võib pidada sõjakuritegudeks,“ kirjeldab Luther.