Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
20. mai 2018, 09:00

Mida valida koduse treeningu masinaparki?

Astudes seadmete rikkalikus maailmas sammukese edasi, võid kaaluda ka koduse treenimismasina soetamist. KRK Jõusaalide esindaja Krister Kaarlepi hinnangul paneb kõige rohkem lihaseid tööle sõudeergomeeter, mis on üks paremaid valikuid koduseks treeninguks. Sõudeergomeetril korrektse tehnikaga treenides saavad lihased ja südame-veresoonkond tõhusa koormuse. Jõutreeninguks sobivad aga hästi fikseeritud või muudetava raskusega hantlid.

Kaalulangetuse põhitõde on, et tuleb kulutada rohkem kaloreid, kui toidust saad. Seega sobib allavõtmiseks pea iga treeninguvahend, mida kasutad piisavalt regulaarselt ja nii kaua, et tarbitud kaloritest tekib defitsiit.

Mida meeldivam ja mugavam seade on, seda rohkem sa sellega trenni teed. Kui sa ei ole varem treeningumasinatega kokku puutunud, vali välja paar-kolm ja proovi neid enne ostmist spordiklubis või seadmete edasimüüja juures.

Krister ei soovita väga odavat asja osta. “Tihti eelistab klient pigem keskmise või kallima hinnaklassi seadmeid, mida kasutatakse kogu perega. Jõutreeninguhuvilised soetavad kange, treeningupinke ja hantleid.” Väikestest abivahenditest, mis ei maksa nii palju, saad komplekteerida treeninguks sobiva arsenali – valikuvõimalus teeb trenni huvitavamaks.

Ükskõik millise lahenduse kasuks otsustad, oluline on, et su tehnika oleks korrektne. Masinate ja vabade raskustega treenimise kohta on internetis palju infot koos pildi- ja videomaterjaliga. Loodud on lugematul hulgal rakendusi, mille hulgast saad soovitud taseme ja sisuga treeninguid valida. Vaata parimate äppide loetelu näiteks tomsguide.com/us/pictures-story/702-best-workout-apps.html#s23. Kui kahtled või soovid lisainfot küsida, käi mõne spordiklubi treeneri juures, et tutvuda treeningu põhitõdede, õigete asendite ja tehnikaga.

Saab ka soodsamalt

Krister ütleb, et kaalulangetuseks on kõige sobivamad kardioseadmed: sõudeergomeeter, jooksulint, crosstrainer, velotrenažöör. Väiksematest treeninguvahenditest võiksid valida hüppenööri, võimlemispalli, venituskummi või hantlid. Kõige olulisem on, et sul on pealehakkamist ja sa leiad aega, et end kas või kaks-kolm korda nädalas vähemalt pool tundi liigutada ja oma tervise eest hoolt kanda.

Krister nimetab suurimaks veaks just liiga suurelt alustamist, mis ei pruugi olla jätkusuutlik. “Tasa ja targu jõuad kaugemale. Kui oled päev läbi rassinud ja end füüsiliselt koormanud, võiks treening olla rahulikuma iseloomuga. On aga päev möödunud uimaselt, võid treeningust särtsu otsida.” Krister juhib tähelepanu ka valearvamusele, et aastaid naha vahele kogutu kaob kuuga. “Keha vormiajamine võtab kuid või aastaid, eriti kui enda käestlaskmisele on aega kulutatud hulga enam.”

Treeninguseadmete valik sõltub motivatsioonist, treeningueelistustest (kardio- või lihastreening) ja võimalustest. Kui kodus on ruumi, sul on piisavalt tahtmist ise treenida ja ka rahakott lubab, võid treeninguseadmete valikust soetada endale kõige paremad masinad. Kui aga raha napib, ent tahtmist jagub, saad kodus oleva mööbli, veepudelite ja keharaskusega treenides samuti ennast vormis hoida.

Väljavõte Tervis Plussi 2018. aasta eriväljaandest Kilo & Kalor.