Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
22. mai 2018, 08:06

Treeni koos perega!

Ühine trenn on mõnus võimalus koos aega veeta, pealegi võidavad kõik: hea tuju ja parema vormi saavad nii vanemad kui ka lapsed.

Piisav kehaline aktiivsus on lapse hea enesetunde, kehalise arengu ja tervise alus. Sportides kasvab tahtejõud ja areneb enesedistsipliin, see omakorda suurendab enesekindlust ja tõstab enesehinnangut. Teismelistel on oluline olla milleski tegija. Parem on olla tegija spordis kui mõnes negatiivses valdkonnas, selgitab Hotspordi ja Status Clubi personaaltreener Taimi Ainjärv.

Miks tasub sportida koos lastega?

Väga palju sõltub vanemate eeskujust ja hoiakutest see, kuivõrd aktiivne on laps kehaliselt lisaks lasteaia või kooli võimlemistundidele. Enamasti on vanematel lastega koos olemiseks vähe aega. Koos sportimine on aga selleks suurepärane võimalus. Treenides saab ka vestelda ja nii võid oma lastega arutada nende probleeme või tekkinud küsimusi. Ühine tegevus tugevdab lapse ja vanema vahelist sidet.

Missuguseid spordialasid võiks koos oma teismelistega harrastada?

Igasugune kehaline koormus on hea – see mõjutab organismi tugisüsteeme. Treenides tugevneb süda ning paraneb vereringe ja ainevahetus. Samuti tugevneb organismi immuunsüsteem. Liikumine toob elurõõmu ja annab jõudu juurde.

Sõltumata vanusest ja sportlikust vormist võib alustada tervisekõnni või jalgrattasõiduga. Koos lapsega saab käia suusatamas, ujumas, jooksmas. Viimane sobib siiski eelkõige sportlikele lastele ja lastevanematele. Konsulteerides treeneriga võib koos jooksmise treeninguid alustada kõnni ja jooksu vaheldumisega. Väga hästi sobib koos teismelisega teha kodus tervisevõimlemist.

Mida pidada silmas ühisel treenimisel?

Kindlasti tuleks treenida hea tujuga. Koos treenimine on lõbus tegevus. Üksteist tuleks innustada ja motiveerida. Liialt nõudlik ja pidevalt targutav lapsevanem hävitab lapses igasuguse spordihuvi.

Kuidas korraldada nii, et trenniõhin paari esimese korraga ei vaibuks, vaid saaks üha rohkem elu tavapäraseks osaks?

Lapsevanem ja laps peaksid koos kokku leppima sellised päevad ja ajad, kui neil mõlemal on umbes pool tundi aega, et koos harjutusi teha. Seejärel tuleks nendest aegadest kinni pidada ja trenni vajadusel üksteisele meelde tuletada. Oluline, et treenimisega kaasneks lapse jaoks positiivne emotsioon.

Mis aitab last kõige paremini motiveerida?

Last motiveerib kindlasti positiivne emotsioon ja vanemate kiitus. Kõik lapsed tahavad olla head ja soovivad oma vanemate tähelepanu. Kiida oma last, kui tal midagi hästi välja tuleb. Innusta teda raskustest üle saama ja ole vajadusel toeks. Lastel arenevad need omadused, millele vanemad tähelepanu pööravad. Märkus “sa pead treenima, sest sa oled nii saamatu” muudab lapse saamatumaks, aga kiitus – kas või väikeste edusammude kohta – innustab paremaks saama.

Tänapäeva kiiresti muutuvas mugavas maailmas tuleks kindlasti leida aega, et iseenda tervist tugevdada. Lapsed istuvad palju arvuti taga ja ka koolipingis peab istuma. Paljudel lastevanematel on istuv töö ja liikumist vähe. Selleks, et teha üks hea treening, ei pea alati minema spordiklubisse.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2011. aasta juuli ajakirjas.