Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
23. mai 2018, 08:20

Mis on õnneliku ja terve südame valem?

Südame tervis ja töökindlus oleneb suuresti meie harjumustest. Väga tähtsad on korrapärane ja mõistlik kehaline koormus ning mitmekülgne toit.

Välja on kujunenud lausa õnneliku ja terve südame valem: 0 3 5 140 5 3 0.

0 sigaretti, sest suitsetamine on väga ohtlik riskitegur. 3 kilomeetrit igapäevast kõndi, regulaarne liikumine on ülioluline. 5 värsket erivärvilist vilja iga päev, sest värske aiakraam on asendamatu vitamiinide, mineraal- ja kiudainete allikas. 140/90 mm Hg vererõhk – vererõhk on südametöö numbriline näitaja. 5 mmol/l üldkolesterooli – kui see arv on suurem, hakkab liigne kolesterool ladestuma veresoonte seintele ning suureneb järsult südame-veresoonkonnahaiguste oht. Just seetõttu ei tohiks veres olla ka rohkem kui 3 mmol/l nn halba kolesterooli. Seevastu aga nn hea kolesterooli tase peaks olema meestel vähemalt 1,0 ja naistel vähemalt 1,2 ühikut.

Vere kolesteroolisisaldust suurendavad ja veresoonte lupjumist soodustavad loomsed ja küllastatud transrasvad, mida leidub rohkelt näiteks küpsetamiseks mõeldud margariinides ja küpsetistes. Hea kolesterooli teket stimuleerivad monoküllastamata taimeõlid, kalarasvad, värsked puu- ja juurviljad, täisteratooted, kaunviljad, küüslauk.

Väga oluline on ka 0 kilo ülekaalu, sest liigsed kilod on suur terviserisk, mis tavaliselt tingitud ebatervislikust söömisest ning vähesest kehalisest aktiivsusest. Taldrikureegel on üks parimaid suunaandjaid: pool taldrikust täida aedviljadega, teine pool jaga võrdselt kartuli, pasta või riisi ning kana, kala või punase liha vahel. Oma kehakaalunormi saab kontrollida kehamassiindeksi abil (KMI = kaal jagatud pikkuse ruuduga). Tulemus alla 18,5 näitab alakaalu, KMI üle 25 märgib ülekaalu.

Neil, kellel on pikemat aega suur kehaline või vaimne koormus või sageli kõrgenev vererõhk, aga ka üle 30aastastel meestel, sportlastel ja menopausiealistel naistel võib juhtuda, et süda ei saa igapäevatoidust kätte piisavalt vajalikke ained. Sel juhul võib olla tarvis lisaannuseid. Enamik apteekides pakutavatest preparaatidest on vitamiinide ja mineraalainete kompleksid, närvisüsteemi rahustavaid taimseid ekstrakte sisaldavad tooted või toidulisandid. Südametööd toniseerivate taimsete preparaadite koostises võib olla naistepuna. Seda taime ei soovitata solaariumis käijatele ja ettevaatlikud peaksid olema ka antibeebipillide võtjad. Ka pole soovitatav omal algatusel tarvitada üheaegselt mitut apteegi käsimüügipreparaati, ka mitte taimeteesid. 

Oluline abiline südametervise jälgimisel on vererõhuaparaat. Kui aparaadiga iga päev ühel ja samal ajal puhkeseisundis oma vererõhku mõõta ning näidud kirja panna, saab vererõhupäeviku abil kiirelt ja õigeaegselt jälile hüplevale vererõhule, mis kord on normi piires, siis jälle kõrgem. Just siis on õige aeg arsti poole pöörduda, et ennetada südametervise üht suuremat riskitegurit – kõrget vererõhku.

Väljavõte Tervis Plussi 2011. aasta terviseteatmikust.