Luka Doncic. Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
20. mai 2018, 23:15

LA DECIMA! Madridi Reali krooniti kümnendat korda Euroliiga võitjaks

Madridi Reali korvpalliklubi alistas Euroliiga finaalis tiitlikaitsja Istanbuli Fenerbahce 85:80 ning krooniti kolmeaastase vahe järel taas Vana Maailma parimaks. 

Mängu alguses viiest kolmesest neli tabanud Madridi Real võitis küll avaveerandi 21:17, kuid poolajapausile mingi hoopis Fenerbahce kahepunktilises (40:38) eduseisus. Türgi klubi masinavärki juhtis avapoolajal Nicolo Melli (poolajaks 11 punkti), Reali poolel oli selleks Luka Doncic (6), mis olid ka Madridi klubi mängu esimesed kuus punkti. 

Teist poolaega alustas Madrid 7:0 vahespurdiga, kuid Fenerbahce püsis jätkuvalt Melli korvide toel mängus. Hispaania klubi võitis veerandaja aga kümne punktiga ning viimasele vaatusele mindi vastu nende 63:55 eduseisus. 

Seejärel mängiti neli minutit kui võrdne võrdsega, kuid siis tegi seisul 66:61 Jan Vesely Luka Doncici vastu ebasportliku vea, mille tulemusena sai Real viiepunkti rünnaku (Doncici vabavisked + Jaycee Carroli kolmene).

Reali kümnepunktiline edu aga ei püsinud. Vigadega langesid pingile nii Sergio Llull (kui jäi mängida 2.41) kui ka Luka Doncic, kes peatas 39 sekundit enne lõppu määruste vastaselt Brad Wanamakeri kiirrünnaku. Ameeriklasest tagamees järgnenud vabavisetel ei eksinud ning vähendas tiitlikaitsja kaotusseisu viiepunktiliseks (75:80).

Järgmisel Fenerbahce rünnakul oli kolmese joone tagant veel täpne Muhammae Ali (Bobby Dixon) ning 22 sekundit enne lõppu olid Reali edunumbrid veel vaid 78:81.

Türklased üritasid mängu tagasi tulla Reali tahtlikult vabaviskejoonele saates ning kuigi Fabien Causeur eksiski mõlemal korral, ei suutnud Fenerbahce mehed Trey Thompkinsit ära blokeerida, kes ründelauast kaks punkti tõi (83:78).  

Melli vähendas veel vahe küll uuesti kolme silma peale, kuid järgmisel katsel Causeur enam ei eksinud ning Real sai 85:80 võiduga oma kümnenda Euroliiga tiitli. 

Reali resultatiivseim oli otsustavad vabavisked tabanud ja mängu parimaks valitud Causeur 17 punktiga. Doncic, kes valiti Euroliiga Final Four'i kõige väärtuslikumaks mängijaks, lisas omalt pool 15 silma. Fenerbahce parim oli Melli 28 punktiga. 

Finaali tipphetked: