Rootsi koondislane Hampus Lindholm tegi Kopenhaageni jääle mitte lume- vaid kullaingleid.Foto: Reuters/Scanpix
Jäähoki
22. mai 2018, 00:05

Šveitsi üllatajad ähvardasid Rootsi kullapeo rikkuda

Üllatused on jäähokisse sisse kirjutatud. Ent Šveitsi koondise edulugu pühapäeval Taanis lõppenud MMil oli midagi erilist. Tiitlikaitsja Rootsi murdis nad finaalis alles karistusvisete järel, normaal- ja lisaaeg lõppesid 2:2. Ka bullitiseeriat läksid juhtima eeldatavad autsaiderid.

Šveitsi esimene üritaja Sven Andrighetto suutis kohe rootslaste puurivahi Anders Nilssoni üle mängida, Rootsi oli kahe vooru järel nulli peal. Siis kippusid Šveitsi mängijatel litrid enne lööki eest ära libisema ja lõpus näitasid kindlust hoopis rootslased Oliver Ekman-Larsson ja Filip Forsberg.

Tulemus oli õiglane, sest Rootsi hoidis vaatamata kahel korral kaotusseisu jäämisele initsiatiivi ja lisaajal päästsid Šveitsi vaid postid.

„Võitlesime kogu turniiri jooksul kõvasti. Kui vaadata suurt pilti, on hõbe Šveitsi hoki jaoks väga suur asi. Aga praegu oleme pettunud, sest meil olid head võimalused, et mäng enda kasuks pöörata,“ vahendas ESPN Šveitsi kaitsja Mirco Mülleri sõnu.

Hoolimata sellest, et ajaloo jooksul on Šveits kaotanud rohkem kohtumisi kui võitnud (519 võitu, 619 kaotust, 125 viiki), pole poodiumile tõusmine nende jaoks võõras. Teine koht saadi ka 2013. aasta MMil, finaalis alistuti toonagi Rootsile. Varasemad medalid jäid enam kui poole sajandi taha. 

Peale suure kuuiku (Venemaa/Nõukogude Liit, Tšehhoslovakkia/Tšehhi, Kanada, USA, Rootsi, Soome) on viimase 65 aasta jooksul lisaks Šveitsile MMil kolme sekka tulnud vaid Slovakkia (üks kuld aastal 2002, kaks hõbedat, üks pronks). Rootsi tähistab aga teist järjestikust ja kokku 11. MM-tiitlit.

„Eriti hea tunne on võita just bullitiseeria järel. Milline uskumatu viis hooaega lõpetada!“ hõiskas ründaja Lias Andersson. Rootslaste edu nurgakiviks peetakse peatreener Rikard Grönbergi, kes on suutnud võrreldes varasemaga koondise juurde kaasata rohkem NHLis leiba teenivaid mängijaid.

MMi kõige väärtuslikumaks mängijaks valiti USA kapten Patrick Kane, kes kogus ühtlasi MMi parimana 20 resultatiivsuspunkti. USA alistas pronksimatšis 4:1 Kanada.

Samal ajal kui MMi kulda jaotati, sai NHLis hämmastava saavutusega hakkama esimest hooaega maailma tugevaimas liigas mägiv Las Vegas Golden Knights. USA patupealinna meeskond alistas läänekonverentsi viiendas kohtumises Winnipeg Jetsi ja soomlaste ebajumala Patrik Laine 2:1 ning võitis seeria mängudega 4:1.

USA suurtes pallimänguliigades on alates 1960. aastast klubi esimesel hooajal finaali jõudnud vaid St. Louis Blues, kes heitles Stanley karikale 1968. aastal, aga jäi 0:4 alla Montreal Canadiensile.

Finaalis on Las Vegase vastaseks kas Tampa Bay Lightning või Washington Capitals.