E-sportlase argipäev.Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
29. mai 2018, 12:35

SHAQ KIIDAB HEAKS! 4 huvitavat fakti e-spordi kohta

Iga päevaga aina enam ja enam populaarsust koguv virtuaalne sport on siin, et jääda. Mida huvitavat aga e-sport kätkeb? Järgnevalt toome välja 4 huvitavat fakti, mida te varem teada ei pruukinud!

Esimene videomänguvõistlus toimus aastal 1972

Kõige varajasem e-spordiüritus leidis aset 19. oktoobril, 1972. Ameerika Ühendriikides asuvas Stanfordi ülikooli seinte vahel koguneti selleks, et omavahel selgeks teha, kes on osavaim videomängus „Spacewar“. Peaauhinnaks oli ajakirja Rolling Stone aastane tellimus.

E-spordis on liikvel suured rahad!

Ühe populaarseima e-spordimängu „Dota 2“ iga-aastase suurturniiri The International auhinnafond on aastast aastasse vaid kerkinud. Mullu püstitati nii konkreetse mängu kui ka üldise e-spordivõistluse rekord, kui auhinnafondi kogunes (tänu fännide abiga) 24,6 miljonit dollarit (turniiri võitja läks koju pisut üle 10 miljoniga).

Nood numbrid löödi aga tänavu üle, kui hetkel kuumima mängu „Fortnite Battle Royale“ arendajad kuulutasid, et jagavad vahemikus 2018-2019 toimuvate turniiride tarbeks auhinnafondi tervelt 100 miljonit dollarit.

See tõmbab ligi „päris“ sportlasi

E-sport kasvab iga hetkega aina suuremaks ja tähtsamaks, seega pole ime, et sellest magusast pirukast tahavad oma tükki saada ka kuulsad näod ja nimed! Näiteks on nii mõnigi tuntud traditsioonilise spordiala esindaja otsustanud asutada (või hankida selles osaluse) oma e-spordimeeskonna. Nende seas on endised Los Angeles Lakersi pallurid Shaquille O'Neal ja Rick Fox, Leedu korvpallimeeskond Kaunase Žalgiris ning Saksamaa jalgpallitiim FC Shalcke.

Pikim kaotustejada eales

Mullu loodud Overwatch League – samanimelisele arvutimängule pühendatud e-spordiliiga – on olnud võrdlemisi edukas. Küll ei saa aga sama öelda ühe osaleva meeskonna, Shangai Dragons kohta. Nimelt on Dragons suutnud purustada professionaalse spordiliiga kaotustejada rekordi, vandudes vastasmeeskonnale alla 30 korda järjest. Varem hoidis rekordit enda käes NBA kossutiim Philadelphia 76ers, kes suutis kokku koguda 28 järjestikust kaotust.