Rait Rikberg võib rõõmustada, Belgia on seljatatud. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
23. mai 2018, 22:47

Lisatud galerii!

VINGE AVALDUS! Eesti võrkpallikoondis surus Belgia põlvili (3)

Eesti võrkpallikoondis alistas Euroopa Kuldliiga teises mängus mulluse EMi neljanda meeskonna Belgia 3:1 (25:16; 25:20; 27:29; 25:17). 

Tänane võit oli Eesti koondisele magusaks revanšiks mullu saadud 1:3 kaotusele, millega Belgia meie eest MM-finaalturniiri pileti napsas. Seda hoolimata asjaolust, et Madalmaade koondise ridades leidus puudujaid nagu Sam Deroo. 

Esimene geim

Eesti koondis alustas kohtumist võimsalt. Kuigi vastasseisu avapunkt kuulus belglastele, näitas peagi tabloo meie 6:2 eduseisu. Kui Renee Teppani serviäss meid 8:2 ette viis olid silmad pähe saanud kõik meie ründemasinad Oliver Venno, Robert Täht ning Teppan. 

Geimi keskel suutis Belgia küll vahet veidi vähendada, kuid päris ohtlikuks nad meile ei muutunudki. Eriti emotsionaalne oli seisul 21:14 saadud punkt, kus Eesti blokk pani neljal(!) korral järjest kinni Belgia rünnaku ning kõige lõpuks kukkus Kert Toobali üksik blokk ka nende poolele punktiks. 

Teine geim

Ka teine geim algas Eesti domineerimisel. Esimese viie pallingu jooksul saime tänu Teppanile ja Tähele juubeldada serviässade üle ning soliidne algedu 8:4 oli valmis laotud. 

Mängu edenedes üritasid belglased küll jätkuvalt oma serviga Vennot leida, kuid see, millega võrulane kaitses hätta jäi, korvas ta rünnakul, kus virutas järjest valusaid haamreid. 

Geimi lõpus hakkas Toobal targa sidemängijana otsima rünnakul ka vaheldust. Pall leidis tee agaralt blokis askeldanud Andri Aganitsale, kes viisakalt saadud tõsted ka punktiks sepistas. Geimi lõpetas sünnipäevalaps Oliver Venno järjekordse pommiga. 

Sobivalt laulis kogu Rakvere spordihalli kogunenud publik enne kolmandat geimi Vennole ka sünnipäevalaulu - "palju õnne väike Olku, palju õnne Venno".

Kolmas geim

Belglaste itaallasest peatreener Andrea Anastasi küttis mehed Venno sünnipäevalaulu ajal üles ning geim algas nende 5:2 spurdiga. Timo Tammemaa ja Teppan tõid küll 8:8 viiginumbrid tabloole, kuid siis noppis Belgia rong kolm punkti järjest (11:8). 

Eestit hoidis geimi keskel elus Täht, kelle rünnakud tagantliinist belglaste blokist ainsana läbi tungisid ega lubanud kolmepunktilist vahet suuremaks käriseda. 

Seisul 15:18 läks servima aga meie sünnipäevalaps, kes kolmese serviseeria tegi, sh üks äss. Pärast seda saatis peatreener Gheorghe Cretu kaitsemängu tugevdamiseks Venno asemel platsile ka Kristo Kollo ning kui vastaste servid olid läbi, saadeti Venno seisul 20:21 tagasi väljakule.

Otsustavatel hetkedel kulgeti edasi punkt-punkti heitluses, kus geim- ning matšpalle oli kasutada mõlemal meeskonnal. Seisul 27:27 virutas Simon Cox serviässa ning sellele järgnenud pallivahetusel eksis Täht rünnakul, mis kinkis Belgiale geimi.

Neljas geim

Eesti suutis Aganits blokkide toel omale väikese neljapunktilise (6:2) puhvri alla ehitada, kuid see sulas paraku kokku ning peagi näitas tabloo juba Belgia 9:8 eduseisu. 

Seisul 10:10 tegi Eesti aga 5:0 vahespurdi. Esmapilgul tundus mäng olevat tehtud, sest juhtisime ka 20:14, kuid Belgia noppis kolm punkti järjest, mille peale Cretu mõtlemisaja võttis ning Venno asemel taas Kollo kaitset tugevdama saatis. 

Geimi lõpus otsis Toobal tõstetega Teppanit, kes pallid ükshaaval maha lõi. Mängu lõpetas magusalt just sünnipäevalapse asemel platsile tulnud Kollo, kes palli blokist auti virutas. 

Statistika

Eesti punktitoojad jagunesid väga ühtlaselt: Teppani arvele jäi 17 (rünnakuprotsent 56), Venno kontosse 16 (65%) ja Tähe saagiks 15 (65%) silma. Eesti rünnakuprotsent oli kogu meeskonna peale hiilgav, punktiks löödi 64% üritustest. Lisaks saime kirja kaheksa bloki- ja neli servipunkti. 

Belgia parim oli Jolan Cox 14 silmaga (rünnakuprotsent 39). Vastane oli hädas servijoone tagant, ära anti 22 punkti.