Joel Lindpere on võtnud koos Ragnar Klavaniga südameasjaks teha Tallinna Kalevist Eesti tippklubi. Esialgu on küll klubi kodustaadion trööstitu, aga on lootust, et see saab riigi ja linna toel varsti korda. Foto: HEIKO KRUUSI
Inimesed
24. mai 2018, 14:49

Joel Lindpere: Ragnar ütles, et Liverpooliga meistrite liiga finaali jõudmine on uskumatu!

Endise tippjalgpalluri ja praegu suure innukusega Tallinna Kalevi jalgpalliklubi arendava Joel Lindpere (36) sõnul on Ragnar Klavani (32) pääsemine Liverpooliga meistrite liiga finaali Eesti vutiajaloo suurim saavutus.

„Midagi muud ei saa sellega võrrelda. Nii suures finaalis kohal olla – see on ka Ragnari jaoks uus kogemus. Aga kui oled juba selle rütmi sees, siis ei ole seal mitte midagi karta, ainult võita. Ma ei tea, mitusada miljonit inimest seda mängu vaatab, võib-olla ainult jalgpalli MM-i finaali vaatab rohkem inimesi, aga selleski pole ma kindel,“ leiab Lindpere, kes läheb mõistagi oma heale sõbrale Kiievisse ka kaasa elama.

Kuigi laupäevaõhtust jalgpalli meistrite liiga finaali jälgib suure tähelepanuga tõenäoliselt terve Eesti, on siiski Lindperel ja veel ligi tuhatkonnal jalgpallisõbral põhjust eriti Klavanile pöialt hoida. Nimelt on Klavan umbes tuhande liikmega Tallinna Kalevi vutiklubi president. Seega saavad klubi liikmed uhkusega öelda, et meie oma mees on osaline ühes vutiaasta tähtsamas mängus. Ja teisalt on suure tõenäosusega Klavangi erilises staatuses, sest vaevalt on tänavuse meistrite liiga finaali kuuluvate Liverpooli ja Madridi Reali meeskonna staaride hulgas veel mängumehi, kes oleks mõne jalgpalliklubi presidendid.

Tunneb uhkust

Tänu sõprusele ja ühisele tööle Tallinna Kalevis – ja nagu Lindpere jutust selgub, hoiab Eesti parim jalgpallur end põhjalikult pealinna klubi tegemistega kursis, – teab just Joel Lindpere paremini kui keegi teine, mis seisus ja mis mõtetega Klavan suurele matšile vastu läheb.

Ragnar Klavan on teinud võimsa meistrite liiga hooaja. Mõlemas poolfinaalis väljakule pääsenud eestlane teeks ajalugu, kui saaks platsile ka finaalmängus.

„Muidugi loodame, et ta on esimese eestlasena meistrite liiga finaalmeeskonna koosseisus ja kas siis väljakul või varupingil, aga on meeskonnas olemas. See on ajalugu omaette. Ragnar on nende kahe aastaga Liverpoolis nii palju Eesti jalgpallile juurde toonud. Ma arvan, et lähema kümne või isegi kahekümne aasta jooksul eestlast meistrite liiga finaalis väljakul ei näe. Loodame, et näeb varem, aga praegune seis on selline,“ leiab Lindpere.

Liverpool mängis viimati meistrite liiga finaalis 2007. aastal, toona jäi ta Ateena olümpiastaadionil toimunud finaalis 1:2 alla AC Milanile. Teisisõnu, üldjuhul jõuavad meistrite liiga finaali vaid superklubid, nagu Madridi Real, Barcelona, Müncheni Bayern, Manchester United või mööndustega ka Torino Juventus, Madridi Atletico, Chelsea ja Dortmundi Borussia.

„See tähendab, et keegi eestlastest peaks nendesse meeskondadesse kuuluma. Aga sinna ei võeta mängijaid, sinna ostetakse väga suurte summade eest mängijaid. Seetõttu ongi Ragnari saavutust raske korrata. Mul on hea meel, et saan oma sõbrale minna kaasa elama. Tunnen uhkust tema üle. Ragnar on läinud samm-sammult üles, tema redel on väga hästi välja joonistatud. Minul jäi nendest redelitest mängijakarjääri ajal natuke puudu,“ väärtustab endine tippmees Klavani saavutust.

Tõsi, ka Lindpere ise oli omal ajal lähedal marjamaale pääsemisele: Norras pallides tundis mehe vastu tõsist huvi Inglise meistriliiga klubi Stoke. Ja staaristaatust sai Juki ikkagi nautida, kui oli omal ajal New York Red Bullsi vutiklubis üks võtmemängijaid, kes pallis ühes meeskonnas sellise kaliibriga tähtedega nagu Thierry Henry ja Mehhiko koondises seekordsel MM-ilgi mängiva Rafael Márqueziga.

„Ragnari puhul tuleb rääkida suurest töökusest. Ta ei ole ju supertalent, aga hea mängija, kes on ennast hästi treeninud, täitnud oma ülesandeid, mis on meeskonnale vajalikud. Ta alustas mängijakarjääri üldse äärepoolkaitsjana, sealt edasi oli ta äärekaitsja ja siis keskkaitsja. See on olnud pikk protsess,“ hindab Lindpere.

Igapäevane pingutus

Samal ajal kui Lindpere annab intervjuud trööstitus, aga linna ja riigi koostöös tõenäoliselt peagi siiski uue kuue ja hingamise saaval Kalevi staadionil, valmistub Klavan treeningul meistrite liiga finaalmänguks. Eks paljud jutud jäävad vaid sõprade vahele, aga millised võivad praegu Ragnari mõtted enne suurt finaali olla?

„Kui vaadata, kui palju ta on Inglismaal tänavu mänguaega saanud (Inglise meistriliigas osales ta 19 mängus, kokku 1448 minutit ehk 43 minutit rohkem kui mullu, meistrite liigas on ta osalenud kaheksas mängus, neist kolm täismängu – toim), siis see on tegelikult väga super. Kui pärast poolfinaali Ragnariga rääkisime, siis ta ütles ise ka, et uskumatu, et Liverpooliga meistrite liiga finaali jõudis. See ongi uskumatu, sest ega keegi mingil hetkel neist seda ei oodanud, aga järsku hakkas neil masinavärk hästi tööle. Ragnar on kindlasti ootuses ja pingutab igapäevaselt selle nimel, et püsida terve, anda trennides maksimaalne tulemus. Mänguni on mitu päeva ja kunagi ei tea ju, mis võib treeningutel juhtuda,“ räägib Lindpere.

Ühtlasi hindab Lindpere üsna reaalseks, et Liverpoolis peatreener Jürgen Klopi usalduse võitnud Klavan võib finaalmänguski väljakule pääseda. „Viimaste mängude loogika on näidanud, et Ragnar on meeskonnas ja peab olema valmis mingil hetkel sekkuma. Ragnari šansid lähevad sedavõrra suuremaks, kui Liverpool suudab teha seda, mida ta on senimaani teinud. Portole ja AS Romale lõi Liverpool meistrite liiga play-off’i avamängu esimesel poolajal kaks, Manchester Cityle lausa kolm väravat. Ja kui nad nüüd seda ka finaalis suudaksid, siis oleks tal head võimalused mängu sekkuda,“ analüüsib Lindpere ning jätkab: „Kõik me teame, et tal on reaalne võimalus finaalis mängida. Aga kes saab väheselgi määral spordist aru, siis olla kas või klubijalgpalli maailma kahe parima meeskonna koosseisus – see on väga suur asi.“

Vaatamatu ülitihedale graafikule võtab Klavan Lindpere sõnul väga tõsiselt ka Tallinna Kalevi presidendiks olemist. Lindpere sõnul aitab klubi asjade peale mõtlemine paljuski Eesti parimal jalgpalluril ka mõtteid millelegi muule viia. „Eile (pühapäeval – toim) mängis Kalev Pärnus, Ragnar tekstis, et kuidas läheb. Tänagi oleme juba rääkinud. Kui ta on laagrites, saab ta rohkem suhelda. Ragnarile meeldib väga olla Tallinna Kalevi tegemistega kursis. Arutame asju, temagi osaleb otsustusprotsessis. Ehitame koos süsteemi ja klubi üles,“ tõdeb Lindpere.

Unistus korras staadionist

Eesti jalgpallikoondise eest 107 mängu ja 7 väravat kirja saanud ning karjääri jooksul Bulgaarias, Norras, USA-s ja Tšehhis pallinud Lindpere tahab nüüd kogu oma oskusteabe panustada Kalevi klubisse. Samasugust hindamatut jalgpallitarkust on Klavan kogunud Norrast, Hollandist, Saksamaalt ja Inglismaalt. „Me ei tulnud siia nalja tegema. Tulime sõna otseses mõttes edasi andma välismaal saadud kogemust,“ ütleb Lindpere.

„Istume siin vanal staadionil, mis peaks olema üks linna au ja uhkus. Siia kõrvale ehitatakse pilvelõhkujaid ja uusi maju, aga staadion on nii halvas seisukorras. Kurb on vaadata. Ma tuhnin ajaloos ja näen, kuidas siin staadionil oli täismaja, staadion oli hooldatud ja ilus,“ nendib Lindpere. Teisalt ei saa ta praegu ise suurt midagi ette võtta, sest Kalevi jalgpallimeeskond ainult rendib maad. Riik ja linn on aga otsustanud, et Kalevi staadion tehakse juba lähiajal korda. Mõistagi hakatakse seal ka jalgpalli mängima ja see jääks Kalevi kodustaadioniks.

Joel Lindpere arendab koos Ragnar Klavaniga Tallinna Kalevi jalgpalliklubi Foto: HEIKO KRUUSI

„Ma usun, et minu ja Ragnari tulek Tallinna Kalevi halduse ja arengu juurde on ka linna spordiinimestele andnud signaali. Ma loodan, et lisaks jalgpallimekale Lilleküla staadionile oleks veel üks suurem koht, kus rahvas saaks käia mängudele kaasa elamas. Ma tean, et see võtab aega ja raha. Ma oleks ise need tribüünide seinadki juba ära värvinud, kui see oleks meie ala ja meie maa. Aga ma tean, et linn saab probleemist aru, et selle staadioniga tuleb midagi ette võtta,“ lisab Lindpere.

----------------------------

Veksel: Kalev mängib viie aasta pärast medalitele

Tallinna Kalevi spordidirektorina tegutsev Joel Lindpere on veendunud, et varem või hiljem saab klubi Eesti meistri tiitli. Kas ta aga annab välja ka veksli, et see võiks juhtuda kümne aasta jooksul? „Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis viie aasta pärast mängime kulla peale ja oleme medalikonkurentsis,“ annabki Lindpere lubaduse.

Aga kas Tallinna kolme jalgpalli suurklubi Flora, FC I Levadia ja Nõmme Kalju kõrval on üldse ruumi veel ühe tippmeeskonna jaoks? „Tallinnas on väga palju ruumi. Miks pidada jalgpalliklubi, kui sa ei taha olla Eestis tipus ja konkurentsis? Oma noored peavad nägema, et neil on Eesti tugevaim klubi. Profimängijad, parimad treenerid, korralikud palgad – kõige selle poole liigume. Kõik võtab muidugi aega. Kui midagi tuleb planeeritust varem, siis on see ainult boonus. Näiteks ei olnud meie arenguplaanides kirjas mängida tänavu meistriliigas, aga Maardu linnameeskond loobus kohast, kuid meie tundsime, et sportlastena ei saa meile antud kohta loovutada,“ räägib Lindpere.

------------------------------

Karikate ringreis

Juuli lõpus ja augusti alguses saavad jalgpalli suurvõistlusest osa seitse Eesti linna, kuhu Eesti Jalgpalli Liit viib karikate ringreisi raames UEFA Superkarika, Euroopa liiga ja meistrite liiga karikad.

Meistrite liiga võidukarikas Foto: UEFA

Ringreis ühendatakse Premium-liiga mängudega. Hinnalisi trofeesid võõrustavad Tallinn, Tartu, Narva, Paide, Kuressaare, Pärnu ja Viljandi. Iga klubi saab võimaluse oma fännidele ja kogu linnarahvale pakkuda tore elamus – näha oma silmaga Euroopa klubijalgpalli tähtsamaid karikaid.

Tallinnas näeb karikaid 20. juulil Lilleküla staadionil (Flora – Viljandi Tuleviku mäng), 28. juulil Hiiu staadionil (Kalju – FC I Levadia) ja 11. augustil Kadrioru staadionil (FC I Levadia – Narva Trans). Tartus näeb karikat Tamme staadionil 12. augustil (Tartu Tammeka – Viljandi Tulevik) ning Pärnus 22. juulil Rannastaadionil (Pärnu Vaprus – Tartu Tammeka).