Seekordse Tour of Estonia nimekaim rattur on praegu Prantsuse profiklubisse Direct Energie kuuluv Rein Taaramäe, kes stardib kodumaisel tugevaimal velotuuril esimest korda. Pildil on ta 2011. aastal sõitmas Tartu GP-l veel Cofidise särgis.Foto: Joosep Martinson
Eesti uudised
24. mai 2018, 14:50

Indrek Kelk töötab selle nimel, et Eesti velotuur muutuks neljaetapiliseks

Kui Tour of Estonia 2013. aastal alustas, oli see neljaetapiline võistlus, mille teine etapp, Tallinna vanalinnas toimunud eraldistardist sõit hõlmas ka vaatemängulist ja osavust nõudvat Pika jala tõusu.

Nüüdseks on velotuur kärbunud kaheetapiliseks võistluseks, reedel sõidetakse Tallinna–Tartu grupisõit ja laupäeval Tartu GP. Need on traditsioonilised sõidud, mille ajalugu on pikem kui Tour of Estonia.

Eestimaa velotuuri korraldava Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk pole aga sugugi maha matnud mõtet, et Tour of Estonia kestab tulevikus taas kolm päeva. „Kõige enam sõltub see rahakoti paksusest. Praegu pole me lihtsalt leidnud katet kolmanda või neljanda võistluspäeva juurdetoomiseks. Kindlasti pole me lootust maha matnud ja töö käib iga-aastaselt selle nimel, et võistluspäevi oleks kolm, ideaalis isegi neli. Esimesel päeval oleks näiteks Tallinna vanalinnas õhtune proloog ja siis edasi kolm n-ö tavaetappi, millest kaks oleks Eesti eri paikades ja viimane traditsiooniline Tartu GP,“ tutvustab Kelk.

Tänavuse võistluse konkurentsi kohta ütleb Kelk, et see on kindlasti tugevam kui eelmisel aastal. „Meeskondi on rohkem (mullu 12, tänavu 16) ja seega on ka rohkem rattureid. Vähemalt nelja-viie meeskonna tase on selline, mis võimaldab neil võidelda kui mitte esikolmiku, siis esikümne kohtade peale kindlasti. Nimede järgi on Eesti koondis üks nimekamaid ja tugevamaid. Nii Rein Taaramäe kui ka Alo Jakin on maailma tipptasemel sõitude karussellis tiirlevad mehed. Kindlasti on Eesti koondis favoriit, on ju stardis ka tiitlikaitsja, Karl Patrick Lauk,“ lisab Kelk.

Seekordse Tour of Estonia ja ka selle jätkuks pühapäeval sõidetava Tartu rattaralli suurim staar on mõistagi meie rattaäss Rein Taaramäe. 2011. aastal Vueltal ja 2016. aastal Girol etapivõidu saanud ning 2011. aasta Tour de France’il üldkokkuvõttes 11. kohal olnud Taaramäe soovib ilmselt kodupubliku ees teha puhta töö. Samas on Eesti koondise peatreener Jaan Kirsipuu märkinud, et Tartu GP-l võib koondis kaardid hoopis kellegi teise peale mängida. „Peale Taaramäe on meil Karl Patrick Lauk, Alo Jakin, Norman Vahtra, Gert Jõeäär – nende meeste peale võib kindel olla,“ märkis Kirsipuu, kes juhendab kõigi aegade tugevaimat Tour of Estonial osalevat Eesti koondist.

Indrek Kelgu sõnul ei ole praegu korraldajatel raha, et tuua Tour of Estoniale mõni tippmeeskond Foto: Mati Hiis

Kuigi tänavune Eesti velotuur tuleb kõrgema tasemega kui mullu, mäletavad paljud rattafännid veel aegu, kus Eestis käisid võistlemas maailma mõistes tippmeeskonnad, nagu AG2R ja Cofidis. Indrek Kelk näeks mõistagi ka praegu siin maailma tipptiime. „Aga need olid mitmeski mõttes teised ajad. Kõige keerulisemaks teeb nende kaasamise kaks korda tihedamaks muutunud võistluskalender. Rikkaid ja rahakaid võistlusi, kes tuntuid meeskondi sõitma tahavad, on võrreldes kümne aasta taguse ajaga väga palju. Me lihtsalt ei suuda nendega rahaliselt konkureerida,“ selgitab võistluse peakorraldaja.

------------------------------

Tour of Estonia võitjad

2013 Gert Jõeäär (Eesti koondis)

2014 Eduard Michael Grosu (Vini Fantini Nippo), parima eestlasena oli Gert Jõeäär kuues

2015 Martin Laas (Eesti koondis)

2016 Grzegorz Stępniak (CCC Sprandi Polkowice), parima eestlasena oli Mihkel Räim kolmas

2017 Karl Patrick Lauk (Eesti koondis)