Anett Kontaveit pärast maailma teise reketi Caroline Wozniacki alistamist nädal tagasi Rooma turniiril.Foto: AFP/SCANPIX
Tennis
25. mai 2018, 00:05

Kes naistest võidab Pariisis? Soosikuid on mustmiljon, Kontaveit nende seas! (8)

Pühapäeval algab Pariisis Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste põhiturniir ning nagu viimasel ajal tavaks, pole võimalik üht või paari favoriiti välja tuua. Soosikuid on mustmiljon, täpsemalt ehk kümmekond. Ning nende sekka saab asetada ka Anett Kontaveiti.

Oleme viimaste aastate jooksul korduvalt kirjutanud, et naistetennise tipp on muutunud ülimalt ühtlaseks ning esisajas võivad enam-vähem kõik võita kõiki. Suure slämmi turniiril esikoha teenimiseks tuleb siiski püsida vormis kaks nädalat järjest ning võita seitse mängu. See sõelub ikkagi terad sõkalde seast välja.

Soosikute väljatoomisel tuleb vaadata tänavusel liivaväljakutehooajal toimunut. Enam-vähem kõigi tippude osavõtul on mängitud kolm suuremat võistlust: Stuttgartis, Madridis ja Roomas. Ning Kontaveit oli kõigi nende kolme peale kokku üks stabiilsemaid: ta jõudis Saksamaal ja Itaalias poolfinaali ning vaid Hispaanias pidi leppima kaheksandikfinaaliga. Ent nii seal kui ka kahel ülejäänud juhul jäi ta kõva võitluse järel alla turniiri tulevasele võitjale (Stuttgartis Karolina Pliškovale, Madridis Petra Kvitovale, Roomas Elina Svitolinale).

Naisi, kes neist kolmest võistlusest vähemalt kahel jõudsid kaheksa parema hulka, on peale Anett Kontaveiti veel kuus tükki. Võtame nad ette tähestiku järjekorras.

Caroline Garcia. Maailma edetabelis 7. kohal asuv prantslanna püsib järjekindlalt kõige kõvemate tegijate hulgas ning jõudis ainsana kõigil neil kolmel võistlusel paremate sekka (Stuttgartis ja Madridis pool-, Roomas veerandfinaali). Samas on ta suutnud Suure slämmi turniiridel ainult korra end murda kaheksa parema hulka (just mullu Pariisis). Nüüd ihkab ta kodupubliku ees kindlasti enamat.

Simona Halep. Rumeenlannast maailma esireket jõudis Roomas finaali ning Stuttgartis ja Madridis veerandfinaali. Pariisis mängis ta mullu end finaali. Nüüd tuleb kaitsta esinumbri positsiooni, sest sõltuvalt Pariisi tulemustest võib lausa kuus naist avastada end 11. juunil maailma esireketina: peale Halepi veel Garcia, Pliškova, Svitolina, Wozniacki ja Muguruza!

Jelena Ostapenko. Mullu Pariisis esikohaga üllatanud Läti esindaja (edetabeli 5.) on esikümnesse murdnud selleks, et jääda. Ta pole liivahooajal olnud küll kõige teravam (Stuttgartis veerandfinaal, Madridis kaotas avamatši, Roomas veerandfinaalis), kuid aasta tagasi asus ta enne Prantsusmaa lahtisi edetabelis üldse 50. koha läheduses. Temalt võib kõike oodata.

Jelena Ostapenko mullu Prantsusmaa lahtiste võidukarikaga. Foto: SIPA/Scanpix

Karolina Pliškova. Maailma edetabelis 6. kohal asuv tšehhitar võidutses Stuttgarti siseturniiril, saades tulipunase Porsche omanikuks. Madridis jõudis ta veel poolfinaali, kuid Roomas kaotas juba oma esimeses mängus kreeklannale Maria Sakkarile ning valas vahepeal oma viha välja reketiga kohtunikupukki pekstes.

Elina Svitolina. Maailma edetabeli 4. mängija peremehetses Prantsusmaa lahtiste peaproovil ehk Roomas. Mullu oli ta teinud täpselt sama tembu ja mänginud end Pariisi suursoosikuks, kuid siis komistas ta veerandfinaalis teise sama kaliibriga mängija Halepi otsa. Nüüd on ukrainlanna saanud aasta võrra vanemaks ja kogenumaks ning pole üllatav, kui ta lõpuks triumfeeribki. Kuu tagasi Stuttgartis mängis ta end veerandfinaali, Madridis aga pidi teises ringis tunnistama liivaväljakute spetsi Carla Suarez Navarro paremust.

Maria Šarapova. Vahepeal kurikuulsa meldooniumi tarvitamise tõttu dopingukaristust kandnud venelanna rühib tegijate sekka suurte sammudega tagasi. Madridis mängis ta end veerand-, Roomas juba poolfinaali, ning avaldas sealgi Halepile visa vastupanu. Edetabelis on ta kerkinud 29ndaks ning tema võimalusi hindavad päris kõrgelt kihlveokontorid.

Mõistagi ei saa ära unustada Madridis võidutsenud ja Rooma turniirist loobunud Petra Kvitovat, pärast kahe aasta pikkust vahet taas liivale tulevat Serena Williamsit ega maailma teist-kolmandat numbrit Caroline Wozniackit ja Garbine Muguruzat. Ning ülejäänute seas leidub piisavalt potentsiaalseid üllatajaid.