Nädala TOP
25. mai 2018, 18:16

TOP 5 | Pingutusevaba kool (1)

Läksid hinded, mingu kodutööd ja eksamid ka, võiks kokku võtta haridusministeeriumi plaani õpilasesõbraliku kooli kujundamiseks. Olgugi et numbrilise hindamise komme on taandunud pelgalt algkoolist, kodutöid püütakse vähendada aegamisi ja arutluse all on vaid põhikooli lõpueksamite kaotamine, mis mitmes mõttes mõistlikki, tuleb ennetavalt küsida, kust läheb piir, kus pingevaba kool muutub märkamatult pingutusevabaks kooliks.

Helded tallinlased

Et küsitlustulemuste järgi tervitavad maa-asulate ja väikelinnade elanikest piletitasuta maakondlikku ühistransporti vastavalt vaid veerand ja kolmandik, ei tule üllatusena – bussile eelistavad paljud neist juba ammu isiklikku sõiduautot. Huvitavam on, et majandusminister Simsoni plaani pooldab seevastu üle poole pealinlastest. Mittemaksmisega harjumine käib tõepoolest nii kergelt, et kogu ettevõtmise küsitav kasu paistab teisejärgulisena.

Lõksus rohelised

Keskkonnateadliku valija püüdmiseks on paremat aega raske tahta: pole kuigi sage, et eestlane rahulolematuse väljendamiseks tänavale läheb, kuid ennäe – Tartus läksid tselluloositehasevastasele aktsioonile tuhanded. Seda üllatavam on roheliste suutmatus teemast poliitilist kasu lõigata, õigemini pole neid eriti kuuldagi. Kas Keskerakonnaga Tallinnas võimu jagades astuti lõksu, mis seab erakonna laeks kohalikud kommunaalteemad?

Mida teha korruptsiooniga?

Kuidas vabaneda korruptsioonist Tallinnas, sellele ei saa olla lihtsat retsepti. Ütlevad linnas ainuvõimu nautiva Keskerakonna juhtivad tegelased ju isegi, et nii suure linnavõimuaparaadi juurde on mõne ebaausa inimese sattumine pea paratamatu. Omaette küsimus on, miks on nii, et täpselt sama mure vaevab ka erakonda.

Valimiste lõhn

Hommikutelevisioonis võimlev minister, kooliõpilaste seast kuulajaid otsiv erakonna esimees, eetiliseks hakkamist lubav peaministripartei ning valitsuse kiirkorras väljavahetamiseks väidetavalt salaplaani sepitsev opositsioon – millise hinnangu annavad poliitikute sellistele pingutustele valijad, selgub juba üheksa kuu pärast.