Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
27. mai 2018, 12:24

Saksamaa sõjaväe ridadest on leitud üle saja äärmuslase (35)

Saksamaa relvajõud on alates 2011. aastast avastanud sõjaväe ridadest 89 paremäärmuslast ja 24 islamisti, vahendas Deutche Welle.

Bundeswehr on olnud oma ridades leiduvate paremäärmuslastega tegelemise osas suure surve all pärast seda, kui möödunud aastatel avastati, et üks leitnantidest elab topeltelu, mängides Süüriast saabunud põgenikku ja planeerides terrorirünnakut. 

Kaitseministeeriumi andmetel on paremäärmuslastega soetud juhtumeid aastas keskmiselt ligi 300. Tuvastatud 89st ekstremistist 67 teenisid sõjaväes ajal, mil ajateenistus oli kohustuslik. Saksamaal oli ajateenistus meestele kohustuslik kuni 2011. aastani. Saksa vastuluure teenistus ütleb, et pärast sellise kaotamist on ekstremistide hulk sõjaväes märgatavalt langenud. 

"Bundeswehr ei soovi oma ridadesse natse. Mida varem te nad välja juurite, seda parem," ütles parlamendi esindaja relvajõududes Hans-Peter Bartels.

Saksa vastuluure teenistus on Bundeswehri kandideerijate turvakontrolle karmistanud, mistõttu on mitmed äärmuslase taustaga kandidaadid ukse taha jäänud.

Lisaks paremäärmuslastega seotud juhtumitele, on vastuluure teenistus alates 2011. aastast tegelenud ka 300 kahtlustusega, mis puudutavad Bundeswehri ridades olevaid väidetavaid islamiäärmuslasi. Ühe kolmandiku puhul osutusid kahtlustused ka tõeks ning 76 kahtlusalust lahkusid sõjaväest enne, kui nende vastu esitati süüdistus.