Rein Taaramäe nautis Tartus võistlemist, aga jäi esikohata.Foto: Aldo Luud
Jalgrattasport
28. mai 2018, 00:05

Taaramäe: olen ennast kätte võtnud (1)

Jalgrattur Rein Taaramäe ei suutnud kodus võidunälga kustuda. Eesti künkad pole mägironijale kaugeltki piisavad ja nii jäi tema nädalavahetuse parimaks tulemuseks Tartu rattaralli kuues koht. Vähemalt tõusis tänu Taaramäe mustale tööle esimeseks Karl Patrick Lauk.

Päev varem samuti Tartus lõppenud Eestimaa velotuuri võidu viis Poola Grzegorz Stepniak. Liskas Taaramäele ja Laugule ka Gert Jõeääre ja Alo Jakiniga täiendatud Eesti koondis oli konkurentidest pisut tugevam, aga Tartus oleks tordile kirsi asetamiseks vaja olnud kogenud sprinterit.

„Meie nii-öelda mägedeetapp on siin, aga mulle sellest ei piisa. Ühe korra üritasin tõusul juurde panna, aga jalas pole sellist võimsust, et ühe minuti jooksul eest ära spurtida. Vanemuise ja Jakobi mäed on sprinterlikud – mul oleks vaja, et tõusu lõpus oleks teistel kops koos ning siis saaksin hea hapnikutarbimise ja väikese lihasmassi ära kasutada. Sellist momenti ei tekkinud,“ analüüsis Prantsusmaal Direct Energie klubis profileiba teeniv Taaramäe.

Rein Taaramäe nautis Tartus võistlemist, aga jäi esikohata. Foto: Aldo Luud

Eestlane tunneb ennast pärast uimast hooaja algust („Kalendris olid samasugused võistlused nagu Tartus!“) juba paremini. Ees ootab tugev Šveitsi velotuur ja siis loodetavasti karjääri seitsmes Tour de France.

„Kahjuks pole veel midagi kindlat. Koosseis öeldakse Prantsusmaa tiimides nii hilja kui võimalik, sest tegu on nende aasta tähtsaima võidusõiduga. Kui näitan järgmistel nädalatel, et olen terav, peaksin peale saama,“ rääkis ta.

Mullu samal ajal sõitis Taaramäe Katjuša-Alpecini ridades ja võrreldes toonase ajaga on seis etem.

Rein Taaramäe (esiplaanil) nautis Tartus võistlemist, aga jäi esikohata. Foto: Aldo Luud

„Tunnen, et vorm on viimaste aastate parim. Olen ennast kätte võtnud. Julgen öelda, et ma polnud hooaja alguses motiveeritud, sest sobivaid sõite lihtsalt polnud. Nüüd on minu aeg käes. Aga väga enesekindel ma pole – rahu saaksin alles siis, kui näitaksin Šveitsis ja Prantsusmaal maailmaklassi ronimist.“

Viimati maitses Taaramäe võidurõõmu 2016. aastal. „Ma pole juba nii kaua esimene olnud. See kripeldab ikka päris palju. Kui juulis lõpuks ära tuleks, oleks timm.“

***

Tänavuse esimese suurtuuri Giro d’Italia võitis Chris Froome (Sky). Britt kindlustas karjääri esimese Itaalia velotuuri esikoha laupäeval, aga tema reedene etteaste jääb meelde pikkadeks aastateks. Soolosõidu lõpuks edestas ta kõiki vähemalt kolme minutiga, senine liider Simon Yates (Mitchelton-Scott) kaotas kaasmaalasele lausa 39 minutit.

„See oli vägev! Mina sellist asja ei mäletagi. Tänapäeva rattasporti kontrollivad tiimid, kes tegutsevad väga kalkuleeritult, aga Froome tegi vanakooli sõidu – kõik või mitte midagi,“ hindas Taaramäe ala suurima staari esitust väga kõrgelt.

Kokkuvõttes järgnes Froome’ile hollandlasest tiitlikaitsja Tom Dumoulin (Sunweb, +0.46). Ühtlasi sai britist Eddy Merckxi ja Bernard Hinault’ järel kolmas mees, kes hoiab enda käes korraga nii Tour de France’i, Vuelta kui ka Giro tiitlit. Tõsi, kui Froome tunnistatakse astmarohu salbutamooli liigses tarvitamises süüdi, võetakse temalt Vuelta ja Giro võidud ära.