Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
29. mai 2018, 07:43

Tallinnas alustab uus metsaorienteerumise võistlus- ja harrastussari

Teisipäeva õhtul alustab Tallinnas Liival uus orienteerumissari Metsaorienteerumine, mis pakub liikumis-, jooksmis- ja orienteerumishuvilistele võimaluse tutvuda pealinna ja selle lähedal asuvate metsadega ning panna end looduses kaardi ja kompassiga proovile.

Metsaorienteerumine on loogiline jätk Tallinna Linnaorienteerumisele, mille aasta ringi toimuvad päevakud köidavad regulaarselt üle 200 inimese. Nii Metsa- kui Linnaorienteerumise sarja SK 100 projektijuhi Tomi-Andre Piirmetsa sõnul sündis Metsaorienteerumine nõudlusest ja vajadusest.

„Metsaorienteerumise päevakud toimuvad Tallinnas ja selle lähedal asuvates metsades, et pakkuda inimestele lihtsasti ligipääsetavat võimalust kaardi ja kompassiga looduses liikuda,“ ütles Piirmets. „Pealinnas pole seni teisipäeviti toimuvat noorte ja koondiste tegevust toetavat orienteerumispäevakute sarja toimunud ning paljud meie linnapäevakutel osalevad inimesed on avaldanud soovi end proovile panna ka metsas.“

Esimene Metsaorienteerumise teisipäevak toimub homme, 29. mail Liiva/Järve piirkonnas. Septembri keskpaigani vältav ning igal teisipäeval toimuv sari viib huvilised näiteks Rahumäele, Pirita ranna metsaaladele, Õismäe rabasse, Harku metsa, aga ka Keila-Joa mõisaparki, Keila terviseradadele ja Laulasmaa liivaluidetele.

Erinevalt tavapärastest orienteerumissarjadest, on radade raskusastmed tähistatud värvidega. Lisaks jalgsi läbimiseks mõeldud radadele saab Metsaorienteerumises valida ka rattaorienteerumise, mille jaoks spetsiaalselt rajad loodud.

„Kuna orienteerumine on aastate jooksul üha kättesaadavamaks muutunud ning orienteerumispäevakutel saab osaleda aastaringselt, siis paljud spordisõbrad on ka oma tee orienteerumiseni leidnud. Kuna Linnaorienteerumise ja Metsaorienteerumise puhul on lastele osalemine tasuta, kasutavad seda võimalust mitmed lastega pered,“ lisas Piirmets.

Metsaorienteerumine kuulub ka RMK Eestimaa orienteerumispäevakute (EOP) kalendrisse, olles 20. sellega liitunud sari.

EOP koordinaator Markus Puusepp tõstis esile, et tänavuse hooaja mõne kuu jooksul on toimunud üle 110 päevaku, millel on enam kui 5000 osalejat saanud kirja ligi 20 000 osaluskorda. Neis numbrites peegeldub Puusepa sõnul nii Eesti elanike kasvav huvi orienteerumise kui spordiala, ent ka aktiivse looduses liikumise vastu tervikuna.

„Orienteerumine sobib igas vanuses inimestele, andes võimaluse vabas looduses ja värskes õhus sportlikult aega veeta. Päevakutel võib osaleda nii üksi kui koos sõbraga, rahuliku looduse nautimise või mõnusa füüsilise pingutusena. Võimalusi on palju ja päevakute korraldajad aitavad uusi osalejaid alati ja hea meelega,“ lausus Puusepp.

Orienteerumispäevak on argipäevaõhtune kogu pere terviseüritus, kuhu on oodatud kõik liikumisest ja loodusest lugu pidavad inimesed. Orienteerumine on hasartne tegevus, mis pakub koormust nii vaimule kui ihule. RMK Eestimaa orienteerumispäevakute kalendris on aastas üle 350 sündmuse, millel osaleb ligi 7000 inimest, kes registreerivad kokku umbes 60 000 osaluskorda.