Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
30. mai 2018, 08:00

Kutsu appi B-tiim!

B-vitamiine vajab organism iga päev juurde, sest keha ei talleta neid. Selle grupi vitamiine nõuavad taga nahk, lihased, nii närvi- kui ka immuunsüsteem.

B-vitamiinid on väga olulised rakkude ainevahetuseks. Mitmed ained, näiteks alkohol, nikotiin, kofeiin, rafineeritud suhkur, lõhuvad B-vitamiinide molekule, muutes need kehale kasutuks. Ka vanus, raske haigus, pidev dieeditamine või stress võivad kaasa tuua B-grupi vitamiinide puuduse.

B1

Milleks? Lihaste ja südame normaalse töö tagamiseks, seedimiseks vajaliku maosoolhappe sünteesiks, ajutegevuse ja mälu talitluseks, süsivesikute, rasvhapete ja aminohapete lõhustamiseks, närvisüsteemi tugevdamiseks.

Päevanorm: 1–1,7 mg, arsti määratav raviannus algab 25 mg-st. Üleannustamisel, kui on pikka aega tarvitatud üle 75 mg päevas, võib esineda südamepekslemist ja oksendamist.

Vaeguse tunnused: seedekulgla tegevuse häired, isutus, nõrkus, ärrituvus, emotsionaalne labiilsus, depressioon.

Allikad: hirss, rukis, kaerahelbed, kartul, pähklid, päevalilleseemned, piim, kala, väherasvane liha.

B2

Milleks? Naha, küünte ja juuste arenguks ja silmade terviseks.

Päevanorm: 1,4–1,7 mg, raviannus algab 25 mg.

Vaeguse tunnused: pragunenud, katkised suunurgad ja huuled, nõrkus, kestev masendus, silmade valgustundlikkus. B2-vitamiin ei ole toksiline (neerud kõrvaldavad seda efektiivselt), kuid liiga suurtes kogustes tarvitamine viib teiste B-grupi vitamiinide väljutamiseni organismist.

Allikad: piim, jogurt, keefir, juust, muna, krabiliha, kodulindude liha, kaunviljad, täisteratooted, spinat, kõrvitsaseemned, mandlid, kukeseened.

Hea teada! Vitamiini võiks tarvitada lisakomponendina koos B1-, B3- ja B6-vitamiini, fool- ja askorbiinhappega. Toimib alkoholismi, kasvupeetuse, Alzheimeri tõve, akne, diabeedi, artriidi, juuste väljalangemise ja kanapimeduse ravis.

B3

Milleks? Närvikoe ja naha normaalseks talitluseks, kasvuhormooni tootmiseks, süsivesikute, rasv- ja aminohapete lõhustamiseks energia salvestamise protsessis.

Päevanorm: naistel 14–17 mg ja meestel 16–20 mg. Päevane ohutu üldkogus pideval tarvitamisel on 100 mg (toit + preparaadid). Üleannustamisel esineb kuumustunne ja punetus näos, sügelus, peavalu.

Vaeguse tunnused: lihaste nõrkus, väsimus, isutus, depressioon.

Allikad: maks, rasvased merekalad, muna, kalamari, kanaliha, piim, juust, värske kartul, artišokk, rohelised köögiviljad.

B5

Milleks? Tugevdab organismi immuunsust, kaitseb enneaegse vananemise ja kortsude tekke eest, osaleb närvikoe talitluses ja naha tervise tagamisel, rasvhapete ja steroidhormoonide sünteesis ning maksas toksiliste ühendite kahjutukstegemisel.

Päevanorm: 10 mg, ohutu päevane üldkogus 200–400 mg. Toksilist mõju pole täheldatud ka suurte annuste korral.

Vaeguse tunnused: rahutus, nõrkus, oksendamine, unetus, ärrituvus. Pideva puuduse korral esineb juuste depigmentatsiooni ja dermatiiti, paanikahooge ja tugevat peavalu.

Allikad: maks, pärm, munad, piim, kaunviljad, tomat, täisteraviljatooted.

Hea teada! Kasutatakse depressiooni, gastriidi, psoriaasi, lihaste düstroofiliste muutuste, tuberkuloosi, aneemia, artriidi, polüskleroosi, alkoholismi ravis koos B1- ja B6-vitamiini, fool- ja askorbiinhappega, biotiini ja kaltsiumiga.

B6

Milleks? Oluline stressi ja rasvkoe vähendamiseks, antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks, veresoonte, igemete ja hammaste tervise tagamiseks, soolhappe sünteesiks maos ja B12-vitamiini imendumiseks. B6 aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, mis reguleerivad organismi vedelikutasakaalu ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist.

Päevanorm: 1,9–2,4 mg, ohutu päevane üldkogus 20– 25 mg. B6-vitamiin on erinevalt teistest vesilahustuvatest vitamiinidest toksiline: kui 1–3 kuud tarvitada annuseid 300–600 mg, võib põhjustada närvikahjustust, koordinatsiooni- ja mäluhäireid.

Vaeguse tunnused: väsimus, suukuivus, vere suhkrusisalduse vähenemine, depressioon, pideva defitsiidi korral kehakaalu langus, aneemia, dermatiidid.

Allikad: munakollane, sea- ja linnuliha, pähklid, päevalille- ja seesamiseemned, kaunviljad, leib, kartul, maks, avokaado, banaan.

B7 – biotiin

Milleks? Oluline rasvade ja süsivesikute omastamiseks. Keha kasutab biotiini, et toota valgust veresuhkrut. Eriti vajalik väikelastele, sest tugevdab immuunsüsteemi ja soodustab närvisüsteemi arengut. Samuti on biotiini vaja kasvuprotsesside ja suguorganite normaalse talitluse tagamiseks, vereringe parandamiseks, naha ja juuste heaks – halliksminemise ja kiilaspäisuse ärahoidmiseks.

Päevanorm: naistel 0,030–0,045 mg, meestel 0,035–0,050 mg.

Vaeguse tunnused: isutus, kuiv nahk, unetus.

Allikad: maks, neerud, munarebu, täispiim, lillkapsas, tomat, seened, kaunviljad, teraviljad, idandid, Kreeka pähklid.

B9, B10 ja B11 – foolhape

Milleks? Valkude, rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks, närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, organismi rakkude taastootmiseks, punaste ja valgete vereliblede moodustamiseks, aju õigeks funktsioneerimiseks, vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks ja maksa töö tõhustamiseks.

Päevanorm: 0,3–0,5 mg, ohutu üldkogus on pikaajalisel kasutamisel 0,7 mg.

Vaeguse tunnused: ärrituvus, kõhulahtisus, mälu nõrgenemine, kasvupeetus, suunurkade haavandid, aneemia, keelepõletik.

Allikad: lehtköögiviljad (salat, till, petersell, spinat), roheline spargel, lillkapsas, mustad sõstrad, tsitruselised, kübarseened, pärm, maks, liha, neerud. Olulise osa foolhappest toodab soole mikrofloora ise.

Hea teada! Vajadus foolhappe järele suureneb rasedatel ja imetavatel naistel, samuti alkoholismi, aneemia, gastriidi, psoriaasi ja ateroskleroosi korral. Foolhappe vaegus raseduse ajal võib põhjustada raseduse katkemist, enneaegset sünnitust, rasedustoksikoosi, verejookse ja aneemiat nii emal kui ka lapsel. Foolhappe puudus esimese 12 rasedusnädala jooksul tekitab selgroolõhet, häireid suulae kujunemisel ja muid arengudefekte.

Imendumiseks on vajalik kaltsium ja rakkudes püsimiseks C-vitamiin.

B12

Milleks? Närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, aneemia ennetamiseks, valkude sünteesimiseks ning rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks, et toetada teatud aminohapete, B5- ja C-vitamiini ning raua toimet organismis, DNA ja RNA tootmiseks, kaltsiumi imendumiseks.

Päevanorm: 0,002 mg. Kuna üleliigse B12-vitamiini eritab keha uriiniga, üledoosi ohtu pole.Top of Form

Vaeguse tunnused: võivad ilmneda alles 5–6 aasta pärast. Puudujääki esineb ebapiisava imendumise korral ja taimetoitlastel. B12-vitamiini toodab mingil määral ka organismi mikrofloora, kuid see imendub aeglaselt. Kui puudust ei avastata õigel ajal, võivad tagajärjeks olla kestev vaimse tervise halvenemine ja halvatus.

Allikad: maks, liha, verivorst, mereannid, piimatooted ja munakollane.

* Artikli koostamisel oli abiks Triinu Vihalemma “Vitamiinid – mikrotoitained ja ravikompleksi komponendid”.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2012. aasta juuni ajakirjas.