Fotod sündmuspaigaltFoto: AFP/Scanpix
Maailm
29. mai 2018, 13:00

TERRORIRÜNNAK BELGIAS: neli tapetut (39)

Belgias Liège'is tappis relvastatud mees Boulevard d'Avroyl asuva kohviku lähedal kaks politseinikku ning ühe tsiviilisiku. Ründaja oli vaid päev varem vanglast vabanenud.
Fotod sündmuspaigalt Foto: AFP/Scanpix

Belgias Liège'i kesklinnas ründas noaga relvastatud mees teisipäeva hommikul kella 10.30 paiku selja tagant kaht naispolitseinikku. Ta sai kätte neist ühe teenistusrelva ja lasi sellest mõlemad maha. Seejärel tulistas ta surnuks mööduva auto 22aastase juhi. Hiljem varjus tulistaja lähedal asuvasse koolihoonesse, kus võttis naiskoristaja pantvangi. Eriüksuslased lasid terroristi maha, vahendab telekanal RTBF. Kaks politseinikku sai tulevahetuses haavata.

Belgia prokuratuuri sõnul uuritakse juhtunut kui terrorirünnakut. Belgia siseministri Jan Jamboni sõnul tegeleb rünnaku uurimisega riiklik terrorivastane kriisikeskus. Terroriohu tase jääb esialgu senisele 2. tasemele. Kõrgeim on 4. tase.

Belgia meedia andmetel sai pisikuritegude eest karistust kandnud 36aastane tulistaja esmaspäeval loa vanglast väljas käia. Kuigi tulistaja motiivid on hetkel ebaselged, kirjutas kohalik veebileht DHnet.be, et ründaja karjunud „Allahu akbar“. BBC kirjutab, et politsei käsitleb juhtunut esialgu kui terrorirünnakut. RTBF vahendab, et kurjategija pääses alles esmaspäeval vanglast välja. Ta istus seal uimastikuritegude eest. On alust arvata, et mees radikaliseerus vanglas. Kaasvangid iseloomustasid teda äärmiselt vägivaldsena.

Belgia peaminister Charles Michel kirjutas Twitteris, et tegu oli pimedast vihast lähtunud vägivallaaktiga. Ta avaldas ohvrite omastele kaastunnet ja toetust ning kinnitas, et võimud hoiavad olukorral hoolikalt silma peal.

Fotod sündmuspaigalt Foto: AFP/Scanpix