Daniel Andre TandeFoto: AFP/Scanpix
Talisport
3. juuni 2018, 15:25

Maailma parimal suusalenduril avastati väga haruldane haigus, mis võib lõppeda surmaga (12)

Norra suusahüppaja Daniel Andre Tande ärkas hiljuti nii, et ei saanud hingata. Äreva momendi tagajärjena avastati tal väga haruldane haigus.

"Paanitsesin ja mõtlesin kiirabi kutsuda," meenutas tänavuse lennumäe MMi tšempion Norra meediale. "Lõpuks sõitsin taksoga erakorralise meditsiini osakonda ja pidin poolteiseks nädalaks haiglasse jääma."

Arstid diagnoosisid tal väga haruldase nahahaiguse Stevens-Johnsoni sündroomi, mis on tõenäoliselt mõne ravimi tarvitamise tagajärg. "Selle haiguse saamise tõenäosus on väiksem kui loto peavõidu oma. Vot selline oli minu õnn," lausus Tande.

"Immuunsüsteem ründab enda rakke. See mõjutab limaskesta, silmi ja nina. Minu suu oli üks suur haav, seega ma ei saanud süüa." 

"Kui ma poleks hingamisraskuste tõttu arsti juurde läinud, võinuks asjad minna palju hullemini. Villid oleks hakanud nahal levima. Mulle öeldi, et kui villid katavad kehast enam kui 10%, on tõenäosus surra 30%."

Praegu tunneb Pyeongchangi meeskondlik olümpiavõitja end juba paremini, kuid kaotas kehakaalust mitu kilogrammi ega saa veel treenida.

Daniel Andre Tande tunneb end praegu paremini. Foto: AFP/Scanpix