Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
18. jaanuar 2000, 00:00

Sydney tormituul ajab sõudjad varavalges veele

Novembris-detsembris harjutasid Iztok Cop ja Luka Spik kolm nädalat Sydney olümpiaveel ning teavad nüüd, et sõudjate suurimaks vaenlaseks saab Penrithi järvel tugev muutliku suunaga tuul.

“Vee kohal puhub lausa kohutav küljetuul, mis muudab viie minuti jooksul mitu korda suunda ja võib atleedid ebavõrdsesse olukorda seada. Juhtub, et ühel rajal puhub tugevasti, teisel aga on päris vaikne. Selliseid olusid tunnevad sõudjad Münchenist,” teavitab Cop sõber Jüri Jaansoni ja teisi asjahuvilisi. “Nii on juba otsustatud, et võistlustega alustatakse varahommikul, vist kell kaheksa. Siis on tuul vaiksem, aga kella 11st alates kisub tormiks.”

“Aasta lõpul oli Austraalias suur suvi ja õhk liialt kuum,” arutleb sõudja. “Aga septembri teise poole kliima peaks sloveenidele igati sobima. Ning kõike, mis puudutab korraldust, ma nautisin. Sõudebaas on noobel ja linna infrastruktuur hästi välja arendatud, ma ei usu, et liiklusummikud hakkaksid võistlejaid segama nagu Atlantas.”

“Tänavune talv erineb Sloveenias eelmistest - järved said jääkatte,” sõnab Cop olümpiaettevalmistust vaagides. “Aga ma ei kavatse praegu välismaale harjutama põgeneda. Sikutan ergomeetrit, mida ma muidu sugugi ei salli, suusatan. Veebruari teisel poolel lähen Horvaatiasse vett proovima.”

Veetreeningute lünga pärast Cop eriti ei muretse: “Tehnika on üsna korras, saan aerutunnetuse kiiresti kätte. Ja küll see lumi varsti koduntki kaob. Eelmisel kevadel olin esimese MK-etapi eel sõudnud vaid 500 km, aga võitsin kohe.”

“Oleme nii tugevat tööd teinud, et ma ei kahtle - jõuan Sydneysse elu parimas vormis,” valab Iztok Cop piiritud optimismivarud ühte lausesse.