Donald TrumpFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
5. juuni 2018, 08:38

Trump tühistas ootamatult kohtumise Super Bowli võitjatega (4)

USA president Donald Trump tühistas järsult Super Bowli võitjate vastuvõtu Valges Majas, kui pea ligi pooled Philadelphia Eaglesi mängijatest ja treeneritest olid kavatsenud üritust boikoteerida, kirjutas New York Times.

“Philadelphia Eagelsil pole võimalik Valges Majas toimuvale vastuvõtule saabuda täiskoosseisus," teatas Trump esmaspäeva õhtul. "Nad on eriarvamusel oma presidendiga, kuna ta nõuab, et hümni ajal uhkusega püsti seistaks ning käsi südamel meie sõjaväe suuri mehi ja naisi ning kogu meie riigi rahvast austataks.“ Trump tegi mõned tunnid tagasi vastavasisulise avalduse ka Twitteris.

Siiski teatas president, et Valgesse Majja on endiselt oodatud enam kui 1000 fänni. Trumpi sõnul saab üritus olema lihtsalt pisut teistsugune tseremoonia kui plaanitud.

Tekkinud olukorra põhjustas Trumpi nõudmine, mille kohaselt pidanuks sportlased NFL finaalmängul hümni ajal mitte ühele põlvele laskuma, vaid püsti seisma.

Valge Maja ametnike sõnul kavatses teisipäeva pärastlõunale kavandatud üritusest osa võtta vähem kui kümme mängijat. 

Kui seni on vastuvõtud olnud täiesti apoliitilised ja suunatud vaid sportlaste võidu tähistamisele, siis sel korral on paljud NFL-i mängijad juba sügisest saati võidelnud Trumpi visioonide vastu. Hümniprotesti alustas San Francisco 49ersis mänginud Colin Kaepernick, kes soovis nii suunata tähelepanu Trumpi ebavõrdsust soosivale juhtimisviisile. Protestis osalevad sportlased keeldusid hümni ajal püsti seismast ning laskusid selle asemel ühele põlvele. NFL otsustas, et ei sunni sportlasi hümni ajal püsti seisma, mispeale Trump koheselt oma pahameelt väljendas. „Täielik lugupidamatus meie suurepärase riigi suhtes,“ säutsus ta toona Twitteris. 

San Francisco 49ers Foto: AFP/Scanpix