TEISTMOODI TURNIIR: Abhaasia ning nende fännid said turniiri avamängus Tiibeti üle võidurõõmu maitsta, kuid pidid sellegipoolest pärast alagrupiturniiri kotid pakkima. Foto: AFP Photo/Scanpix
Jalgpall
8. juuni 2018, 00:01

Unustatud rahvaste MM - kes osalevad ning kas Eestil tasuks ka proovida? (2)

Kuninganna Elizabeth II nimeline staadion. Jalgpalli MM-finaal, kus vastamisi lähevad Saaremaa ja Setumaa. Ei, see pole sugugi võimatu. Kuid siin on konks. Daamid ja härrad, lubage tutvustada, ConIFA jalgpalli MM! Või nagu seda inglise keeles kutsutakse - World Football Cup.

Kuninganna Elizabeth II nimeline staadion. Jalgpalli MM-finaal, kus vastamisi lähevad Saaremaa ja Setumaa. Ei, see pole sugugi võimatu. Kuid siin on konks. Daamid ja härrad, lubage tutvustada, ConIFA jalgpalli MM! Või nagu seda inglise keeles kutsutakse - World Football Cup.

Keerulise nimega organisatsioon koondab FIFAsse mitte kuuluvaid vutiliite. ConIFA-l (iseseisvate jalgpalliliitude konföderatsioon – toim) on 47 liiget ning kuigi nende seast võib leida ka mõne pärisriigi (Kiribati ja Tuvalu), esindavad enamik mõnda konkreetset rahvust või piirkonda, mis poliitilistel põhjusel ennast iseseisvaks kuulutada ei saa. Nii leiamegi nimekirjast Eestilegi tuttavad Lõuna-Osseetia ja Tiibeti. Samas on seltskonnas ka näiteks Gröönimaa ja Lapimaa. “Me ei nimeta osalevaid meeskondi riikideks, vaid liikmeteks,“ sõnas turniiri korraldaja Paul Watson. „Põhimõtteliselt on nad identiteedid. Neid seob identiteet, mis pole seotud riigiga, kus nad elavad. Riigid on tihti lihtsalt ajaloolised juhused. Mingi tüüp kirjutas sada aastat tagasi alla rahuleppele ning joonistas kaardi - kas see ongi riik? Ma ei ütle, et meil on vastus, aga see küsimus väärib küsimist.“ Mai viimasel päeval asus Londonis kahe aasta tagust MM-tiitlit kaitsma Abhaasia koondis, kes alistas 2016. aastal kodupinnal toimunud finaalis penaltitega Pandžabi. Enne turniiri peeti lisaks neile suurfavoriidiks veel Mani saare koondist, Põhja-Küprost ning Padaaniat, kelle ridades pallib ka turniiri üks suurimaid staare – leedulane Marius Stankevicius.

38aastane kaitsja, kes Leedut 65 korral esindanud, veetis oma karjääri jooksul üle kümne aasta Põhja-Itaalias. Stankevicius riputas professionaalsel tasemel putsad jalga juba mõned aastad tagasi, kuid jätkas Itaalia neljandas liiga oma lõbuks mängimist. Nii saatiski Po jõe piirkonna koondis talle suurturniiriks kutse. Eile päeval toimunud kohamängus valmistas väärt sürpriisi Lääne-Zimbabwe sats Matabeleland (peatreeneriks muideks lõunanaabrite klubi Riga United looja Justin Walley), kelle 1:0 võidumängus Chagose saarte vastu pallis 25 minutit Zimbabwe ja Liverpooli legendaarne puurivaht, praeguseks 60aastane Bruce Grobbelaar. Kuulsaid nimesid näeb turniiril veelgi - avamängu vilistas ning finaalis hoiab korda hinnatud inglise kohtunik Mark Clattenburg.

Edasi lugemiseks: