Foto: Aldo Luud
Blogid
9. juuni 2018, 00:01

Kuidas paljastati kommunistide salatrükikojad (8)

„Tallinnas paljastati kaks kommunistide salatrükikoda. Poliitiline politsei tabas põrandaaluse liikumise juhid. Saadi kätte põrandaalune keskkomitee täies koosseisus ühes salaarhiivi ning kirjavahetusega,“ kirjutasid ajalehed oma pealkirjades ööl vastu teisipäeva, 9. juunit 1931 Nõmmel toimunud suuroperatsioonist.

Lehtedel oli kommunistidest kirjutamist nädalaks ajaks – vangistamised jätkusid ja jätkusid ning kirsina tordil raporteeriti 12. juunil, et Tartus leiti kommunistide põrgumasin.

Politsei esiti kinnipeetute nimesid ei avaldanud. Vaba Maa teadis 10. juunil kirjutada: „Peajuhi, hüüdnimedega Lihunik ja Volli, taskust leiti isikutunnistus Kolki nimele. Ta on lõpetanud Moskvas rahvusvahelise õiguse ülikooli ja erilised agitatsiooni kursused. Ta on noor mees, oli arreteerimisel hästi riietatud.“

Trükikojad, arhiivi ja teised kommunistid, keda tema sõnul oli Eestis 50 ringis, andis ära Voldemar Teppich-Kasemets, kes kiitles, et tema juhtis kogu põrandaalust tegevust. Kaaslastesse üleolev-põlglikult suhtunud Teppich pääses tänutäheks vanglast juba 1. veebruaril 1933 Jaan Kallase nime all ja avaldas kommunistidest artikliseeria Päevalehes. 1940. aastal võtsid nõukogude võimud ta kinni ja hukkasid.