Kataris on hetkel valmimas kaheksa uut vutiareeni. Kuid suurema turniiri puhul oleks minimaalselt nelja juurde vaja. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
11. juuni 2018, 11:23

Suurema vutipeo plaan pandi korraldajate trotsi tõttu riiulile seisma (1)

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) pidi sel nädalal toimuval kongressil arutama ka võimalust suurendada 2022. aasta jalgpalli MMi osalejate arvu 48 peale, kuid praegusel hetkel see enam kõne alla ei tule. 

Tänavuse aasta aprillis tegid Lõuna-Ameerika riigid FIFAle ettepaneku suurendada finaalturniiril osalevate meeskondade arvu 16 võrra juba 2022. aasta Katari MMil. 

FIFA presidendi Gianni Infantino sõnul tuleb suurturniiri erakorraline laiendamine 32 meeskonna pealt 48 peale kõne alla ainult siis, kui sellega on päri ka korraldajad.  

Kuigi lõpliku sõnaõigus (laiendamise osas) kuulub FIFA nõukogule, kinnitas Infantino, et Katari poolse nõusolekuta, see teema hääletuseni ei jõua. "Me ei saa selle üle otsustada, kui Katar sellega eelnevalt ei nõustu. See on eeltingimus," sõnas itallane. 

Suurimaks küsimärgiks peetakse Katari soovi lühikese etteteavitusajaga ennast suurema vutipeo jaoks valmis saada. Katar ehitab praegu finaalturniiri tarbeks kaheksat uut vutistaadionit, kuid 48 meeskonna mängitamiseks, oleks FIFA hinnangul tarvis 12-14 areeni. 

Küll on Infantino sõnul neli aastat hiljem ehk 2026. aastal plaanis korraldada 48 riigiga jalgpalli MM, mis toimub kas Marokos või Põhja-Ameerikas.