Videokohtuniku tööruum.Foto: TASS
Jalgpalli MM
13. juuni 2018, 11:11

MM 2018: Abikohtunikud ei pruugigi suluseisu korral enam lippu tõsta?! (1)

Jalgpalli MMi abikohtunikud peavad keeruliste suluseisuolukordade puhul lipu alla jätma, et VAR (videokohtunik) saaks õige otsuse teha.

Venemaal toimuv jalgpalli MM-finaalturniir on esimene, kus kasutatakse videokohtuniku abi. „Kui näed, et abikohtunik ei tõsta lippu, ei tähenda see valet otsust,” lausus FIFA kohtunike komitee esimees Pierluigi Collina. „Neid juhendati keerulistes olukordades lippu alla jätma, kui võib tekkida lubav rünnak või väravavõimalus. Kui kohtunik tõstaks lipu, oleks kõik läbi. Kui mäng läheb edasi ja lüüakse värav, on võimalik videokohtunikul olukord veel üle vaadata,” lisas legendaarne Itaalia jalgpallikohtunik.

Kuidas VAR toimib?

FIFA president Gianni Infantino kinnitas märtsis peale Saksamaal ja Itaalias toimunud testimist, et Venemaal kasutatakse videokohtunikku. VAR, endine või praegune tippkohtunik, vaatab vajadusel üle neli erinevat olukorda:

1) väravad

2) penaltid, nii antud kui ka andmata jäetud

3) otse punased kaardid

4) vale isik, ehk valele mängijale näidatakse kollast või punast kaarti

Peakohtunik saab infot läbi oma peakomplekti, kui tegu on kindlate ja faktiliste olukordadega, näiteks suluseis. Tõlgendatavate olukordade puhul, nagu penaltid ja punased kaardid, saab kohtunik enne otsuse tegemist platsi kõrval olevatest monitoridest situatsiooni üle vaadata.

Videokohtuniku üle vaadatud momente näidatakse staadionil ka suurtel ekraanidel, kuid mitte enne, kui kohtunik on otsuse langetanud, et publik ei saaks teda mõjutada.