2026. aasta MM toimub Kanadas, Mehhikos ja USAs.Foto: Twitter @fepafut
Jalgpalli MM
13. juuni 2018, 13:52

AMETLIK! 2026. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad Põhja-Ameerikas (1)

FIFA 68. kongressil hääletati täna 2026. aasta jalgpalli MMi võõrustajateks Kanada, USA ja Mehhiko.

FIFA 68. kongress kogunes täna Moskvas, et muu seas otsustada 2026. aasta jalgpalli MMi toimumiskoht. Kongressil osalesid 210 delegatsiooni, kellest 203 said hääletada. Kanada, USA ja Mehhiko ühiskandidatuuri poolt hääletasid 134 delegatsiooni, Maroko poolt 65 ning ühele ei sobinud kumbki variant. Kolm delegatsiooni ei hääletanud.

USAs toimub jalgpalli MM teist korda. Esimesel korral aastal 1994, kui Brasiilia koondis võitis finaalis Itaaliat. Mehhikole on 2026. aasta turniir juba kolmas, seal toimusid maailmameistrivõistlused ka 1970 ja 1986. Kanadasse pole turniir varem jõudnud. Maroko ootab endiselt oma võimalust, kuigi on võõrustajaks kandideerinud nüüdseks juba viis korda.

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) hääl läks Marokole. Otsusele eelnes EJLi juhatuses põhjalik arutelu, mõlema kandidatuuri presentatsiooni ärakuulamine ning FIFA poolt mõlema kandidaadi sobivuse kohta tellitud üksikasjaliku analüüsiga tutvumine.

„Mõlemal kandidaadil olid tugevused: ühiskandidatuuril mastaapsus ja maksimaalselt kasutatud kommertstähendused, Marokol fännide jaoks taskukohane kaasaelamisvõimalus, kompaktne võistlus, asumine Euroopa jaoks sobivas ajavööndis ja sobival reisikaugusel. Ka Maroko puhul oli majanduslik tulem kõrge," selgitas EJLi president Aivar Pohlak pressiteate vahendusel.

Jalgpalli MM on varem vaid korra toimunud mitmes riigis korraga, 2002. aastal Jaapanis ja Koreas. Siis võitis oma viienda maailmameistritiitli Brasiilia. Esimest korda mängivad 2026. aasta jalgpalli MMil 48 meeskonda.