Hispaania vastne peatreener Fernando Hierro (keskel) on mõtlik. Põhjusega, sest ta nimetati meeskonna etteotsa alles eile.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpalli MM
14. juuni 2018, 17:16

Mart Treial | Kas Hispaania jalgpalliliidu president ei hooli oma koondisest?

Jalustrabav ja näiliselt äärmiselt rumal lüke. Kui lühidalt kommenteerida Hispaania jalgpalliliidu presidendi Luis Rubialese otsust kaks päeva enne MMi avamatši vallanda koondise senine peatreener.

Julen Lopetegui, kelle ametiajal ei kaotanud koondis 20 mängust ühtki, pidi eile Krasnodaris kohvrid pakkima ja meeskonnaga emotsionaalselt hüvasti jätma. Põhjus? Päev varem tuli ilmsiks, et temast saab MMi järel Madridi Reali juhendaja. 

Kuivõrd too toiming käis väidetavalt president Rubialese selja taga, sai too maruvihaseks ning saatis Lopetegui kuu peale. Hoolimata asjaolust, et meeskond eesotsas kaptenite Sergio Ramose ja Andres Iniestaga soovis vastupidist. Bossi meelt ei suutnud muuta ka teised alaliidu töötajad.

Kas Rubiales usub tõesti, et too lüke toob ihaldatud kuldse karika kuidagigi Hispaaniale lähemale? Või on tal lihtsalt sügavalt ükskõik, kuidas tema koondisel läheb? Rõhutan, mängijad tahtsid, et Lopetegui jääks.

Jah, Reali uudise ajastus oli ka korralik PR-fopaa (miks ei võinud teatega oodata MMi lõpuni või vähemalt Hispaania langemiseni?), aga Rubialese reaktsioon veel ebavajalikum. Ma ei tea, kas ja mis leerid Hispaania vuti sisepoliitikas on, kuid raske on leida Rubialese lükkele õigustust. Tõesti ei näe treenerivahetuses ühtki plussi. Pigem on küsimus, kui suured on miinused?

Asendusmees Fernando Hierro on kindlasti kodumaal lugupeetud endine koondislane (89 mängu, 29 väravat), kuid treenerina mitte keegi. Null saavutust ja null tipptasemel kogemust (väljaarvatud hooaeg Realis Carlo Ancelotti abilisena).

Hüva, ükski Hispaania jalgpallur ei muutu treenerivahetusega grammigi kehvemaks. Aga kambavaim? Sisekliima? Ma ei tea seda. Uue juhendajaga tekib uus konkurents. Kes pääseb platsile, kes istub pingil? 

Kui mõni Lopetegui usaldusmees jääb äkki Hierro põhivalikust välja, siis kuidas ta sellele reageerib? Eriti siis, kui avamatš Portugaliga peaks lörri minema (kaotus või eduseisust viik). Kas Hierrol üldse on treenerina kõigi silmis autoriteeti? Kas ta suudab endale kindlaks jääda ka tagasilöökide korral?

Küsimusi on rohkem kui vastuseid. Ja see pole päev enne nelja aasta tähtsaima turniiri algust just eriti hea märk. Muidugi on võimalus, et kogu trall ei avalda suurt mõju, aga sel juhul on nood vutimehed erakordselt tugeva vaimuga. Sest teemaga seonduvate küsimuste eest neil kindlasti pääsu ei ole. Ja see pole ajakirjanike süü. Olgem ausad, kui hispaanlased just turniiri ei võida, jääb igaveseks õhku küsimus "mis olnuks, kui...?".

Minu arvates lasi Hispaania endale tolle lükkega kuuli jalga ega jõua veerandfinaalist kaugemale. Kui juba varem ei laguneta...