Jaapani kalamees. Puudub seos ansambliga Fishmans. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpalli MM
19. juuni 2018, 12:00

MM MUUSIKAS | H-alagrupp: Poola kirves ja Jaapani kalamehed

Jalgpallist jääb väheks? Õhtuleht on valinud kõigist 32 MMil osalevast riigist ühe muusikapala. Täiesti subjektiivselt. Mõni on parem, teine halvem. Aga põnev on kindlasti. Siit H-alagrupp. Poola

Riigi legendaarseima post-punk bändi Siekiera nimi on eesti keelde tõlgituna kirves. Just nii iseloomustas kontserdikülaline kollektiivi muusikat. Pole midagi öelda, Poola Killing Joke’i muusika on viimse vindini terav ja jõuline.

Senegal

Võiks ju siia kirjutada midagi kunagisest Senegali turismiministrist ja muidu toredast laulumehest Youssou N’Dourist, aga lähme veidi sügavamale. Orchestra Baobab on ilmselt kuulsaim Senegali kollektiiv. Taovad rütme juba 1970ndate algusest, aga Euroopas saabus suurem tuntus 1990ndatel, kui rahvas mõistis, et maailmamuusika on olemas!

Kolumbia

Aasta oli 1968 ja ka Kolumbias tehti psühhedeelset biitmuusikat. Säravaimaks näiteks Los Speakers. Kel hakkab meeldima ja kes tahaks hirmsasti nende viimase albumi vinüüli (kust pärineb ka see pika nimega lugu), siis populaarses muusikasõprade kommuunis discogs.com on LP mediaanhinnaks 175 eurot. Head soetamist!

Jaapan

J-popist saaks kõvasti kulda kaevandada, aga võtame muusikamaratoni kokku Jaapani kõige kõvema dub-kohtub-unenäopopi bändiga. Logiseva grammatikaga koosluse ninamees Shinji Sato suri 1998. aastal südameprobleemide tõttu. Night Cruising. Meistriteos. Melanhoolne. Oivaline.